Απόψεις
Veni, Vidi, Vici!


Με τον ίδιο θόρυβο που προκάλεσε στο άκουσμα της, η είδηση πως η Λαμία φέρνει και πάλι στην Ελλάδα τον Καρλίτος για να τον ντύσει στα κυανόλευκα, ο Ισπανός φορ αποχωρεί από τον ΠΑΣ Λαμία όντας νικητής! Σε όλα τα επίπεδα!
Γράφει ο Νίκος Μώκος
“Φρενίτιδα“, “Μεταγραφικός οργασμός“, “Πυροδοτεί βόμβα“, ήταν μερικά από τα κλισέ που τον περασμένο Αύγουστο συνόδευαν την είδηση της μεταγραφής Καρλίτος στη Λαμία! Μια μεταγραφή ουσίας και ρίσκου και για τις δύο πλευρές, που έμελλε να αλλάξει το status quo τόσο των κυανόλευκων όσο και του ίδιου του ποδοσφαιριστή!
Δεν χρειαζόταν πολλές συστάσεις. Όλοι γνώριζαν περί τίνος πρόκειται. Όμως πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο φόβος των φιλάθλων για το….ξαναζεσταμένο φαγητό! Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν έτσι. Η Λαμία είναι μία ομάδα που “ανασταίνει” καριέρες. Σε ικανοποιητικό βαθμό! Δεν μπορείς να πεις ότι πουλάει, αλλά σίγουρα έχει…αναστήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές.
Ο Καρλίτος έψαχνε μια ομάδα στην οποία θα παίξει ποδόσφαιρο. Θα ευχαριστηθεί αυτό που του αρέσει να υπηρετεί. Μια ομάδα που θα αναλάβει ευθύνες! Είχα γράψει σε ένα παλαιότερο άρθρο, πως η Λαμία έψαχνε τον “…μολυβένιο της στρατιώτη, αυτόν που έψαχνε να βρει…” παραμένοντας άγνωστο το αν θα καταφέρει να ηγηθεί της ομάδας και σήμερα, τέσσερεις μήνες μετά, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες όλων!
Λίγες ημέρες πριν, αμέσως μετά τη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης που έφερε ξανά την υπογραφή του είχε δηλώσει:
Η ανάληψη ευθυνών, είναι η δουλειά μου και αυτό θα κάνω συνεχώς, πολλές φορές μπορεί να μην τα καταφέρνω αλλά αυτό ξεχωρίζει έναν καλό παίκτη από τους υπόλοιπους σίγουρα το εύκολο είναι να κάτσεις στην άκρη και να μην αναλάβεις την ευθύνη, εγώ δεν είμαι τέτοιος παίκτης. Δεν με νοιάζουν οι αριθμοί, έχω μεγάλη καριέρα πίσω μου, τώρα είμαι απολύτως αφοσιωμένος στην ομάδα μου και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ και ακόμα παραπάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω”

Μπορεί να μην συνέχισε όσο προέβλεπε το συμβόλαιό του, αλλά ο Καρλίτος σίγουρα αποχωρεί όντας νικητής!
Veni, Vidi, Vici, (Ήλθον, είδον και ενίκησα) έγραψε κάποτε ο Ιούλιος Καίσαρας στο γράμμα που έστειλε στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο για να… καυχηθεί πως σε μόλις πέντε ημέρες κέρδισε στις 2 Αυγούστου το 47 π.Χ., απέναντι στον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη τον Β’, στη μάχη στην πόλη Ζήλα του βασιλείου του Πόντου, στη βόρεια Μ. Ασία.
Το σημειολογικό της υπόθεσης είναι πως 2 Αυγούστου, ο Καρλίτος φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα η οποία άλλαξε τη ζωή και του ίδιου αλλά και της ομάδας του!
Και γιατί λέμε νικητής;
- Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τον ΠΑΣ Λαμία στη Super League (10 γκολ σε 21 παιχνίδια – Εκκρεμεί το ματς με τον Ατρόμητο)
- Πρώτος, παρέα με τον Ρόμανιτς σε ασσίστ στη Super League με τη φανέλα της Λαμίας (5 ασσίστ – – Εκκρεμεί το ματς με τον Ατρόμητο)
- Ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΑΣ Λαμία (600.000€ για 2 χρόνια + Μπόνους)
- Η πιο μεγάλη πώληση της Λαμίας στην ιστορία της (Περίπου 300.000€)
- Η φανέλα με τις περισσότερες πωλήσεις!
- Με τις εμφανίσεις του κέρδισε το μεγαλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του σε ηλικία 33 ετών (-+ 1.200.000 για 1,5 χρόνο σύμφωνα με το ρεπορτάζ)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Λαμία καρπώνεται 300.000 ευρώ. Ποσό που θα εισπράξει βάσει της συμφωνίας σε έναν μήνα και σε μια πληρωμή. Πόσο που αυτομάτως καθιστά την πώληση του Καρλίτος την πλέον επικερδή της ιστορίας της και ουσιαστικά αποσβένει τη μεγαλύτερη σχετική επένδυση που έκανε προσφέροντας στον Ίβηρα το περασμένο καλοκαίρι το μεγαλύτερο συμβόλαιο της ιστορίας της (600.000 ευρώ για διετές συμβόλαιο).
Από την πλευρά του, ο Καρλίτος (ο οποίος όπως έκανε αφήνοντας τη Λέγκια για να έρθει στη Λαμία, δεν διεκδίκησε χρήματα από τα προβλεπόμενα ως τώρα μπόνους με την ομάδα της Φθιώτιδας, ύψους 30.000 ευρώ) υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με συνολικές καθαρές αποδοχές (δεν συμπεριλαμβάνονται τα ανάλογα πλουσιοπάροχα μπόνους στόχων) ύψους 1,2 εκατομμύριου.
Ο Ισπανός, όμως κατάφερε εκτός όλων των άλλων κάτι πολύ πιο σπουδαίο. Να ανεβάσει τον πήχη της Λαμίας σε τέτοιο βαθμό που να μνημονεύεται για χρόνια. Δύσκολα βρίσκεις σε μικρομεσαία ομάδα ποδοσφαιριστή με τέτοια νούμερα. Συνεπώς έχει ήδη συνδεθεί στο μυαλό των φιλάθλων ως ο κορυφαίος παίκτης και αυτό ήταν κάτι που σίγουρα και ο ίδιος θα ήθελε. Αυτό αποζητούσε και έχει κάθε λόγο να το χαίρεται αγωνιζόμενος πλέον στην Αστάνα!
Μέχρι τότε όμως, υπάρχει ένας τελευταίος χορός! Αυτός αύριο απέναντι στον Ατρόμητο στο Περιστέρι, όπου ο Καρλίτος έχει μια τελευταία δουλειά! Να ολοκληρώσει τον φετινό θρίαμβο της ομάδας του στέλνοντάς την στα play offs. Kαι γιατί όχι! Ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη για τον επόμενο!


Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
Απόψεις
ΠΑΣ Λαμία: Μεγάλος για την κατηγορία, μικρός για τον εαυτό του / Του Νίκου Μώκου


Στη Γ’ Εθνική, οι ισορροπίες είναι απλές. Παίζεις, κερδίζεις, ανεβαίνεις. Ή, δεν παίζεις, χάνεις, βυθίζεσαι. Η Λαμία μοιάζει να έχει βρει έναν τρίτο δρόμο: αυτόν της σταδιακής, αθόρυβης, αλλά σταθερής συρρίκνωσης. Όχι αγωνιστικής. Αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει με τα δεδομένα της κατηγορίας. Της συρρίκνωσης της ίδιας της υπόστασής της.
Γράφει ο Νίκος Μώκος
Για μια ομάδα που πέρασε μια σχεδόν δεκαετία στα σαλόνια της Super League 1, που έφτιαξε όνομα και αναγνωρισιμότητα, δεν μπορεί η κουβέντα της πόλης να είναι «μας αδικούν», «μας πολεμούν», «μας έχουν βάλει στο μάτι». Αυτά είναι πολυτέλειες των μικρών. Όχι των ομάδων που ζητούν να παραμείνουν μεγάλες, έστω και μέσα σε μια μικρή κατηγορία.
Η Λαμία, αντί να λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο αναφοράς του ποδοσφαιρικού χάρτη στον Νομός Φθιώτιδας, επιτρέπει το αντίθετο: Να συζητείται ότι άλλοι έχουν μεγαλύτερη επιρροή. Ακόμη κι εντός των τειχών. Δεν έχει σημασία αν ισχύει σημασία έχει ότι κυκλοφορεί. Και μόνο που κυκλοφορεί, μικραίνει την ομάδα.
Η δυναμική που χτίστηκε με κόπο, με χρήματα, με δουλειά, με ατέλειωτες ώρες ανθρώπων που δεν φαίνονται βρίσκεται σήμερα διάτρητη. Σαν ένα σακάκι καλό που κάποτε φόρεσες σε επίσημες περιστάσεις τώρα το κρατάς στη ντουλάπα, τσαλακωμένο, χωρίς να ξέρεις αν πρέπει να το φορέσεις ξανά ή να το χαρίσεις. Η Λαμία δείχνει να μην ξέρει τι θέλει να είναι. Και αυτό είναι πάντα χειρότερο από το να ξέρεις ότι είσαι μικρός.
Το πιο ανησυχητικό δεν είναι η κατηγορία, είναι ότι φίλαθλοι και περίγυρος, αντί για παράγοντες σταθερότητας, γίνονται πολλαπλασιαστές αμφιβολίας. Ασχολούνται περισσότερο με τις «χάρες» των άλλων παρά με τις δικές τους αδυναμίες. Σαν να ψάχνεις στον διπλανό το γιατί δεν βρέχει, ενώ κρατάς ομπρέλα μέσα στο σαλόνι.
Μια ομάδα με brand, με ιστορική διαδρομή, με εμπειρία ανώτερων επιπέδων, δεν μπορεί να εκπέμπει εικόνα ομάδας-θύματος. Δεν γίνεται να μιλά για «κέντρα αποφάσεων» και «επιρροές» και «αδικίες». Αυτά είναι ομολογίες μειονεξίας. Και οι μεγάλες ομάδες δεν ομολογούν μειονεξία. Τη διορθώνουν. Βέβαια αυτό απαιτεί και ισχυρό διοικητικό αποτύπωμα. Κάτι που σε αυτή την έκδοση του ΠΑΣ Λαμία, με όσα προηγήθηκαν το καλοκαίρι και όσα ισχύουν σήμερα, λείπει. Μιλάμε για μία διοίκηση πρωτοδικείου που πήρε τη καυτή πατάτα άλλωστε. Δεν μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις.
Η Λαμία μπορεί να επιστρέψει. Έχει τον κόσμο, έχει το όνομα, έχει τη βάση. Αυτό που δεν έχει και πρέπει να ξαναβρεί είναι αυτοπεποίθηση. Όχι αλαζονεία. Αυτοπεποίθηση.
Αν η Λαμία συνεχίσει να μικραίνει τον εαυτό της, δεν θα χρειαστεί κανείς άλλος να το κάνει.
Όταν αποφασίσει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μεγάλη, τότε η Γ’ Εθνική θα μοιάζει από μόνη της πολύ μικρή.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
-




Aud Στουρνάρας: «Θέλουμε γεμάτο τον ΔΑΚ – το πρώτο ματς μπορεί να αλλάξει τα πάντα»
-




ΠΑΣ Λαμία: Φιλικό με Παρνασσό Αμφίκλειας πριν τα Play Offs
-




ΠΑΣ Λαμία: Μεγάλος για την κατηγορία, μικρός για τον εαυτό του / Του Νίκου Μώκου
-




Play Offs Γ’ Εθνικής: Πρεμιέρα εντός έδρας με Άρη Φιλιατών ο ΠΑΣ Λαμία / Το πλήρες πρόγραμμα
-




Παρασκευή 13/3 η κλήρωση για τη 2η και 3η φάση της Γ’ Εθνικής
-






Στουρνάρας: «H ομάδα δημιουργήθηκε τελευταία στιγμή δεν ήταν αρχικός στόχος η άνοδος – Δώσαμε το 100%»
-




Πλήρης και αποφασισμένος ο ΠΑΣ Λαμία για το ξεκίνημα των Play Offs
-




«Ανώτερη αλλά άστοχη η Λαμία, “κόλλησε” στο 0-0 με τον Άρη Φιλιατών»
-




Live Streaming: Η Κλήρωση της Γ’ Εθνικης (Playoffs & Playout)
-




Ορισμός – Πρόκληση: Ο Τσίντζας στο ΠΑΣ Λαμία – Άρης Φιλιατών
-




Pics | «Άγρια Δύση» στη Λαμία καταγγέλει η Ελασσόνα / Στο Νοσοκομείο Λαμίας ο Σαραφίδης – Τι αναφέρει το Φύλλο Αγώνα
-




Στουρνάρας: «Δίνουμε το 200%, αλλά το γκολ δεν έρχεται – Must win τα επόμενα παιχνίδια»
-




Aud | Μουρούτης: «Σεβασμός στη Λαμία, αλλά στόχος το θετικό αποτέλεσμα»
-




Τοπικά: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Θανάση Παπακώστα
-




Ντέρμπι με τα όλα του, χωρίς νικητή / Αστέρας Σταυρού – ΠΑΣ Λαμία 0-0
-




Έ(Χ)ασε τεράστια ευκαιρία για κορυφή / ΠΑΣ Λαμία – Ελασσόνα 1-1
-




Live Chat & Ραδιοφωνική Μετάδοση: ΠΑΣ Λαμία – Άρης Φιλιατών
-




Γ’ Εθνική: Το διαιτητικό τρίο στο Αστέρας Σταυρού – ΠΑΣ Λαμία
-




Aud | Πριν το πρώτο σφύριγμα: Οι προπονητές της πρώτης εξάδας μοιράζονται τις σκέψεις τους για τα Play Offs της Γ’ Εθνικής
-




Απόδραση με Φράγκο και την Κυριακή έχει “τελικό” / Τηλυκράτης – ΠΑΣ Λαμία 0-1





