Ακολουθήστε μας

Απόψεις

ΠΑΣ Λαμία: Η ανάλυση του πρώτου γύρου | Vid

Published

on

Ο πρώτος γύρος στον 3ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΣ Λαμία να παρουσιάζει ένα σύνολο αξιόλογο, σταθερό και δύσκολο να ηττηθεί, αλλά ταυτόχρονα με εμφανή περιθώρια βελτίωσης, κυρίως στη δύναμη του “κάστρου” του.

Με προετοιμασία μόλις 20 ημερών πριν την έναρξη των επίσημων αγώνων, η ομάδα του Λάκη Παπανικολάου κατάφερε να σταθεί ανταγωνιστικά σε κάθε γήπεδο και να διατηρήσει την ήττα… σε μονοψήφιο αριθμό: μόλις μία, επίδοση μοναδική στον όμιλο.

Με απολογισμό 6 νίκες – 5 ισοπαλίες – 1 ήττα, ο ΠΑΣ Λαμία δείχνει πως μπορεί να επενδύσει πάνω σε ένα συμπαγές αγωνιστικό μοντέλο. Το γκολ-αβερέιτ 18-9 αποτυπώνει την ισορροπία:

  • 2η καλύτερη επίθεση του ομίλου με 18 τέρματα (πίσω από τον Αστέρα των 20 τερμάτων)

  • 2η καλύτερη άμυνα (με καλύτερους μόνο Τηλυκράτη και Τρίκαλα, που δέχτηκαν 8)

Η ομάδα δείχνει ότι ξέρει να παίρνει αυτό που χρειάζεται, μένοντας πιστή στο πλάνο, κερδίζοντας τις λεπτομέρειες και αποφεύγοντας τις “κακές” ήττες.

Εντός έδρας: Η μεγάλη εκκρεμότητα


Στο ΔΑΚ “Αθανάσιος Διάκος” θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη δυναμική. Ωστόσο, στα 6 εντός έδρας παιχνίδια, η ομάδα συγκέντρωσε 12 βαθμούς (3 νίκες – 3 ισοπαλίες), επίδοση που τη φέρνει μόλις σε συγκομιδή μεταξύ των ομάδων του ομίλου. Και μάλιστα 2 ισοπαλίες με ομάδες που δυνητικά θα έπαιρνε το τρίποντο (Αναγέννηση Σχηματαρίου  – ΠΟ Ελασσόνας)

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Ο ΠΑΣ Λαμία δεν έχει “κλειδώσει” το γήπεδό του ως κάστρο. Κι αυτό θα παίξει ρόλο στον δεύτερο γύρο, όπου θα υποδεχτεί ισχυρούς αντιπάλους. Τηλυκράρης, Άρης Φιλιατών και Αστέρας Σταυρού, οι ομάδες της 4αδας δηλαδή θα περάσουν από το ΔΑΚ στον δεύτερο γύρο που ξεκινά τη Κυριακή. Αν ο κόσμος είναι εκεί και οι ποδοσφαιριστές εκμεταλλευτούν την έδρα, θα έχουν το πάνω χέρι!

Εκτός έδρας: Η μεγάλη του δύναμη


Αντίθετα, μακριά από το ΔΑΚ Λαμίας η εικόνα είναι πιο πειστική. Με 11 βαθμούς (3–2–1), ο ΠΑΣ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με ομάδες που πρωταγωνιστούν όπως ο Σταυρός και ο Τηλυκράτης.

Αν συνυπολογίσει κανείς την αυτοκτονία της Κυριακής που χάρισε τον πρώτο βαθμό της χρονιάς στον Θεσπρωτό, ένα αποτέλεσμα που ίσως σε βάθος χρόνου αποδειχθεί… διδακτικό αλλά και την μοναδική ήττα στο βούρκο της Αγιάς, καταλαβαίνει πως τα πράγματα πάνε αρκετά καλύτερα με τη Λαμία να παίρνει βαθμούς εκεί που όλοι οι υπόλοιποι δυσκολεύονται, εξ ου και η πρώτη θέση στη σχετική λίστα!

Eκτίμηση για τη μάχη της κορυφής


Σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου μισού και τις κινήσεις που αναμένονται στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, η πρωτιά στον όμιλο εκτιμώ πως θα “κλειδώσει” περίπου στους 47 βαθμούς.

Για να φτάσει εκεί ο ΠΑΣ Λαμία, χρειάζεται:

  • να αυξήσει την πίεση και τα “τρίποντα” εντός έδρας,

  • να διατηρήσει την αξιοπιστία του εκτός,

  • και να αξιοποιήσει το μομέντουμ της αμυντικής του συνέπειας.

Η βασική προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση περί ανόδου…


Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος του ΠΑΣ Λαμία ήταν ξεκάθαρα η είσοδος στην πρώτη εξάδα, η πορεία του πρώτου γύρου ανοίγει τη συζήτηση για κάτι περισσότερο.

Αν η ομάδα συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στη βαθμολογία και υπάρξει αναστοχοθέτηση, τότε αυτή θα συνοδευτεί από ουσιαστική μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο. Συνεπώς το κρυφό μήνυμα που θα μας δείξει τι να περιμένουμε στη συνέχεια ίσως να βρίσκεται στην μεταγραφική ενίσχυση.

Σε ένα πρωτάθλημα όπου οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, ο ΠΑΣ Λαμία θα μπορούσε υπό αυτές τις προϋποθέσεις να μπει δυναμικά στη μάχη της ανόδου, διεκδικώντας έναν στόχο που αρχικά έμοιαζε πιο μακρινός, αλλά πλέον βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά. Το θέμα είναι, τι θέλει ο ίδιος ο σύλλογος!

Δείτε το βίντεο με την ανάλυση των πεπραγμένων των Φθιωτικών ομάδων στο πρώτο γύρο του 3ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής

@nikosmokos 🗣️ Η αποτίμηση του Αστέρας Σταυρού και του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. 🎙️ Τι είδαμε και τι περιμένουμε να δούμε από τις δύο ομάδες του Νόμου μας στη συνέχεια του πρωταθλήματος με τον @Brook Arnaoutoglou και τον @Lamia Polis 87.7 FM #gethniki #asterasstavrou #paslamia #lamiapolis877 #diplomarkarisma ♬ πρωτότυπος ήχος – Nikos Mokos

Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Απόψεις

Ριφιφί (Το) / Γράφει ο Νίκος Μώκος

«Δεν χρειάζεται να σκάψεις τοίχους για να κάνεις ριφιφί . Αρκεί να επηρεάσεις την βαθμολογική ακεραιότητα του πρωταθλήματος. Και αυτή τη χρονιά, η Λαμία το νιώθει στο πετσί της.»

Ο ΠΑΣ Λαμία μπορεί φέτος να μην είχε ξ’ αρχής αυτοσκοπό την άνοδο στην 2η κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας, αλλά οι δύο μόλις ήττες και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο ίσως να ανοίγουν μια άλλη κουβέντα!

Γράφει ο Νίκος Μώκος

Η ομάδα κουβαλά ήδη τα βάρη ενός δύσκολου καλοκαιριού. Σ’ αυτά όμως προστίθεται και η «στάση» που αντιμετωπίζει στο νέο πρωτάθλημα. Είναι σαν να θέλουν πολλοί (ομάδες και διαιτητές) να της υπενθυμίσουν ότι εδώ δεν είναι Super League. Να τη «γυρίσουν» βίαια στην πραγματικότητα της κατηγορίας, σαν τιμωρία για τον προηγούμενο βίο της. Για τους αντιπάλους αυτό ίσως είναι κατανοητό. Αποτελεί κίνητρο να κερδίσεις μια ομάδα που μέχρι πριν λίγους μήνες έπαιζε στη μεγάλη κατηγορία, ακόμη κι αν από εκείνη την εποχή έχει μείνει σχεδόν μόνο το σήμα στο στήθος.

Για τους διαιτητές, όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Δεν μιλάμε για μικρά λάθη, για τα γνωστά «σπόρια» που πάντοτε υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Μιλάμε για αποφάσεις κατάφωρα αντίθετες με την ποδοσφαιρική λογική. Για στιγμές που κρίνουν παιχνίδια και διαμορφώνουν κλίμα. Η δεύτερη ήττα της Λαμίας στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά απέναντι στα Τρίκαλα, ήρθε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Μια εξόφθαλμη διαιτητική απόφαση. Η πρώτη είχε προηγηθεί στην Αγυιά, με διαιτησία που επίσης άφησε βαθύ αποτύπωμα οργής.

Ο τελευταίος διαιτητής, του αγώνα με τα Τρίκαλα, είχε τουλάχιστον την ευθιξία να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας το λάθος του σε μία κίνηση ένδειξης ότι κατάλαβε το μέγεθός του και τις συνέπειες. Η συγγνώμη δεν αναιρεί την αδικία, αλλά αποτυπώνει μια ελάχιστη αυτοκριτική. Αντίθετα, σε προηγούμενη περίπτωση δεν υπήρξε ούτε αυτό το μικρό βήμα ευθύνης.

Vid | Αλλοίωση αποτελέσματος με σφραγίδα Πέτσα

Όλα αυτά δεν είναι απλά αγωνιστικά εμπόδια και σίγουρα θίγουν τον εγωισμό και την αξιοπρέπεια ενός συλλόγου που για οκτώ χρόνια βρισκόταν εκεί που κέρδισε στο γήπεδο να βρίσκεται. Η ίδια η ανακοίνωση της Λαμίας μετά τον αγώνα ήταν αποκαλυπτική. Στο υστερόγραφό της σημειώνει, σχεδόν πεισματικά αλλά και πληγωμένα: «Εις πείσμα όλων η Λαμία όσο και να την πολεμάνε θα επανέλθει σύντομα εκεί που της αξίζει και ήταν τα τελευταία 8 χρόνια».

Μένει να φανεί λοιπόν αν αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν πληγώσει τον σύλλογο αλλά αποτελέσει ηλεκτροσόκ για κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν αρχικά στο πλάνο!

Πραγματικό νόημα του φετινού «ριφιφί» δεν είναι μόνο οι βαθμοί που χάνονται, αλλά η αίσθηση ότι κάποιος σκάβει, ύπουλα, τα θεμέλια του σεβασμού προς μια ομάδα που ήδη δοκιμάζεται. Το ποδόσφαιρο χωρίς αμεροληψία χάνει την ουσία του. Και η Λαμία, είτε αρέσει είτε όχι, δείχνει αποφασισμένη να παλέψει, να σηκωθεί και να επιστρέψει. Όχι μόνο για την προκλητική αντιμετώπισή της από τους διαιτητές. Για τον εγωισμό της.

Vid | To μάρς πέναλτι που ζητά ο ΠΑΣ Λαμία

Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Περισσότερα

STAY SOCIAL – STAY LAMIARA.GR

homadamou

Δημοφιλή