Απόψεις
ΠΑΣ Λαμία: Μεγαλώνει….πατώντας στα δικά της πόδια!


Πέρασε και το τρίτο φιλικό της καλοκαιρινής προετοιμασίας της Λαμίας, με τους κυανόλευκους να φεύγουν με νίκη…γοήτρου απέναντι στον Παναθηναϊκου. Γοήτρου όχι μόνο ως προς το μέγεθος του αντιπάλου, αλλά ως προς την αμφισβήτηση (για ακόμη ένα καλοκαίρι) των δυνατοτήτων αυτής της ομάδας. Μιας ομάδας η οποία ετοιμάζεται να βασιστεί στα δικά της παιδιά!
Γράφει ο Νίκος Μώκος
Τρία φιλικά. Μία ισοπαλία, δύο νίκες και μια ομάδα η οποία με μαέστρο τον Γιώργο Πετράκη ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη μέρα. Αυτή δεν θα βρει τους κυανόλευκους να προχωρούν σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών με μεγάλη εμπειρία και παχυλά συμβόλαια, ούτε σε μεταγραφές νεαρών ξένων ποδοσφαιριστών αμφιβόλου ποιότητας… Θα τους βρει να διατηρούν τον βασικό τους κορμό και να δίνουν χρόνο σε παιδιά από τα….σπλάχνα του συλλόγου….
Όλα έχουν το νόημά τους…Δεν ήταν τυχαία η πρόσληψη του Γιώργου Πετράκη τον περασμένο Ιούνιο. Ούτε η πλαισίωσή του από τον Λάκη Παπανικολάου. Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, με δεδομένη την απόφασή του να αποχωρήσει από τον μετοχικό θώκο της ομάδας, είχε στο μυαλό του το πλάνο για τη νέα σεζόν. Μείωση του μπάτζετ και τόπο στα νιάτα.. Όπως και έγινε…
Δεν έπρεπε να φτάσουμε στο τρίτο και πιο δυνατό φιλικό για να καταλάβουμε κάποια πράγματα. Χρειαζόταν όμως, για να επιβεβαιώσουμε τα όσα προέκυπταν από την εικόνα των κυανόλευκων.
Στο Καρπενήσι με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, είδαμε δύο 11αδες mix, με νέα παιδιά με ελάχιστο ή καθόλου χρόνο συμμετοχής πέρυσι να συμπληρώνουν τον περσινό βασικό κορμό. Από την μία η εμπειρία και από την άλλη ο ενθουσιασμός των νέων έβγαλαν κάτι θετικό στην εικόνα της ομάδας η οποία ήταν σαφώς μουδιασμένη από τις διπλές προπονήσεις που ακολουθούσε.
Στο παιχνίδι με τον Βόλο, είδαμε την Λαμία να παρουσιάζει δύο πρόσωπα, με το δεύτερο, πιο νεανικό της να μας….ελκύει περισσότερο αφού με αυτή τη σύνθεση ήρθαν και τα δύο γκολ των κυανόλευκων.
Κύριο χαρακτηριστικό το πρέσινγκ ψηλά…
Και φτάνουμε στο σήμερα. Στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Πετράκης επέλεξε και πάλι το 4-4-2 και έδωσε έμφαση στη συνοχή των γραμμών πίσω από τη μπάλα, με αιφνιδιαστικό πρέσινγκ ψηλά σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και στις άμεσες μεταβάσεις προς την επίθεση σε κάθε ευκαιρία. Το αγωνιστικό πλάνο των κυανόλευκων δημιούργησε πολλά προβλήματα στη φάση ανάπτυξη των πράσινων που είχαν μεν την κατοχή της μπάλας όχι όμως και τις υποσχόμενες ευκαιρίες.
Αυτό το είδαμε να λειτουργεί καλά και στα δύο ημίχρονα με την Λαμία να χάνει σπουδαίες ευκαιρίες να πετύχει κάποιο τέρμα. Ωστόσο αυτό ήρθε στο 85′ σε μία φάση που μόνο υποσχέσεις αφήνει για το μέλλον.
Γκολ με άρωμα….Κ-19
Στη φάση του γκολ λοιπόν, στον αγωνιστικό χώρο από πλευράς Λαμίας, αγωνίζονταν συνολικά 4 παίκτες από τις ακαδημίες του συλλόγου, μαζί τους και δύο γηγενείς. Βλαχομήτρος, Κωστίκας, Νικολόπουλος, Τρούμπουλος, Μπουλούλης, Τσούκαλος αγωνίστηκαν μαζί, με κάποιους από αυτούς μάλιστα να συνεργάζονται στη φάση του γκολ, η οποία θύμιζε….Κ-19!
Ο Βλαχομήτρος επωφελήθηκε από το λάθος του Σερπέζη στο κέντρο, έπαιξε το 1-2 με τον Νικολόπουλο ο οποίος κουβάλησε την μπάλα από δεξιά και τον έβγαλε την κατάλληλη στιγμή μόνο του με τον 19χρονο επιθετικό να σπάει στο ύψος του πέναλτι για τον Τσούκαλο ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε το πέναλτι.
Για τους γνωρίζοντες τη δουλειά των ακαδημιών, Βλαχομήτρος και Νικολόπουλος ήταν οι δύο κινητήριοι μοχλοί της Κ-19 την περσινή σεζόν οι οποίοι συνεργάζονταν με “κλειστά μάτια” κάτι που βγαίνει πλέον και στον αγωνιστικό χώρο με την μεγάλη ομάδα..
Η επιστροφή του Κωστίκα αποτελεί….μεταγραφή εκ των έσω για την Λαμία αφού ο ίδιος έπειτα από τον δανεισμό του στην Αταλάντη δείχνει και είναι, έτοιμος να κερδίσει ενεργό ρόλο τη φετινής σεζόν.
Νικολόπουλος και Βλαχομήτρος είναι δυο παιδιά που άπαντες πιστεύουν πολύ στις δυνατότητές τους και δικαίως και από πίσω έρχεται ο Βασίλης Τρoύμπουλος ο οποίος αναμένεται να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και να κερδίσει και αυτός μια θέση στο ροτέισον καθώς πρόκειται για έναν 17χρονο μέσο που έχει στρέψει αρκετά βλέμματα πάνω του με τον επαγγελματισμό, τη μαχητικότητα και την ψυχραιμία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του, σε μία νευραλγική θέση όπως αυτή του κέντρου….
Αυτά τα παιδιά έχουν πολλά να δώσουν στην Λαμία, αυτό το τεχνικό επιτελείο έχει πολλά να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά και η συνέχεια μόνο με αισιοδοξία καρτερείται… Ανεξαρτήτου βαθμολογικής θέσης στο τέλος της προσπάθειας…
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
Απόψεις
Ριφιφί (Το) / Γράφει ο Νίκος Μώκος
«Δεν χρειάζεται να σκάψεις τοίχους για να κάνεις ριφιφί . Αρκεί να επηρεάσεις την βαθμολογική ακεραιότητα του πρωταθλήματος. Και αυτή τη χρονιά, η Λαμία το νιώθει στο πετσί της.»


Ο ΠΑΣ Λαμία μπορεί φέτος να μην είχε ξ’ αρχής αυτοσκοπό την άνοδο στην 2η κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας, αλλά οι δύο μόλις ήττες και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο ίσως να ανοίγουν μια άλλη κουβέντα!
Γράφει ο Νίκος Μώκος
Η ομάδα κουβαλά ήδη τα βάρη ενός δύσκολου καλοκαιριού. Σ’ αυτά όμως προστίθεται και η «στάση» που αντιμετωπίζει στο νέο πρωτάθλημα. Είναι σαν να θέλουν πολλοί (ομάδες και διαιτητές) να της υπενθυμίσουν ότι εδώ δεν είναι Super League. Να τη «γυρίσουν» βίαια στην πραγματικότητα της κατηγορίας, σαν τιμωρία για τον προηγούμενο βίο της. Για τους αντιπάλους αυτό ίσως είναι κατανοητό. Αποτελεί κίνητρο να κερδίσεις μια ομάδα που μέχρι πριν λίγους μήνες έπαιζε στη μεγάλη κατηγορία, ακόμη κι αν από εκείνη την εποχή έχει μείνει σχεδόν μόνο το σήμα στο στήθος.
Για τους διαιτητές, όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Δεν μιλάμε για μικρά λάθη, για τα γνωστά «σπόρια» που πάντοτε υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Μιλάμε για αποφάσεις κατάφωρα αντίθετες με την ποδοσφαιρική λογική. Για στιγμές που κρίνουν παιχνίδια και διαμορφώνουν κλίμα. Η δεύτερη ήττα της Λαμίας στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά απέναντι στα Τρίκαλα, ήρθε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Μια εξόφθαλμη διαιτητική απόφαση. Η πρώτη είχε προηγηθεί στην Αγυιά, με διαιτησία που επίσης άφησε βαθύ αποτύπωμα οργής.
Ο τελευταίος διαιτητής, του αγώνα με τα Τρίκαλα, είχε τουλάχιστον την ευθιξία να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας το λάθος του σε μία κίνηση ένδειξης ότι κατάλαβε το μέγεθός του και τις συνέπειες. Η συγγνώμη δεν αναιρεί την αδικία, αλλά αποτυπώνει μια ελάχιστη αυτοκριτική. Αντίθετα, σε προηγούμενη περίπτωση δεν υπήρξε ούτε αυτό το μικρό βήμα ευθύνης.
Όλα αυτά δεν είναι απλά αγωνιστικά εμπόδια και σίγουρα θίγουν τον εγωισμό και την αξιοπρέπεια ενός συλλόγου που για οκτώ χρόνια βρισκόταν εκεί που κέρδισε στο γήπεδο να βρίσκεται. Η ίδια η ανακοίνωση της Λαμίας μετά τον αγώνα ήταν αποκαλυπτική. Στο υστερόγραφό της σημειώνει, σχεδόν πεισματικά αλλά και πληγωμένα: «Εις πείσμα όλων η Λαμία όσο και να την πολεμάνε θα επανέλθει σύντομα εκεί που της αξίζει και ήταν τα τελευταία 8 χρόνια».
Μένει να φανεί λοιπόν αν αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν πληγώσει τον σύλλογο αλλά αποτελέσει ηλεκτροσόκ για κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν αρχικά στο πλάνο!
Πραγματικό νόημα του φετινού «ριφιφί» δεν είναι μόνο οι βαθμοί που χάνονται, αλλά η αίσθηση ότι κάποιος σκάβει, ύπουλα, τα θεμέλια του σεβασμού προς μια ομάδα που ήδη δοκιμάζεται. Το ποδόσφαιρο χωρίς αμεροληψία χάνει την ουσία του. Και η Λαμία, είτε αρέσει είτε όχι, δείχνει αποφασισμένη να παλέψει, να σηκωθεί και να επιστρέψει. Όχι μόνο για την προκλητική αντιμετώπισή της από τους διαιτητές. Για τον εγωισμό της.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
-




Αποκάλυψη: Δοκιμάζει παίκτη με εμπειρία από το Conference League ο ΠΑΣ Λαμία!
-




Ποδαρικό στο 2026 με “φθιωτικό ντέρμπι” – Στις 3/1 το ΠΑΣ Λαμία – Αστέρας Σταυρού
-




Vid | Ντότης στο Διπλό Μαρκάρισμα: “Απέρριψα ομάδες Sl2 για τον ΠΑΣ Λαμία
-




Βρέττας On Fire / ΠΑΣ Λαμία – Πρόοδος Ρωγών 4-0
-




Μοιρασιά στο “Αθανάσιος Διάκος” / ΠΑΣ Λαμία – Τηλυκράτης 1-1
-




ΠΑΣ Λαμία 1964 – Πρόοδος Ρωγών: Στόχος η επιστροφή στις νίκες και η διατήρηση της κορυφής
-




Vid | Λ. Παπανικολάου: “Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί όσο θα θέλαμε την έδρα μας”
-






ΠΑΣ Λαμία: Η ανάλυση του πρώτου γύρου | Vid
-




Γυναικεία Ομάδα : Με γκολ λύτρωση της Πόλλου στο 89’ απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία!
-




Γυναικεία Ομάδα: Επιστροφή στις νίκες
-




Μεταγραφικά: Δύο παίκτες του ΠΑΣ Λαμία στον Αστέρα Σταυρού
-




Εκτός έδρας στραβοπάτημα / Θεσπρωτός – ΠΑΣ Λαμία 0-0
-




Γ’ Εθνική: Το πανόραμα του Ομίλου και η επόμενη αγωνιστική
-




Παραιτήθηκε από τον ΠΑΣ Λαμία ο Λάκης Παπανικολάου
-




ΠΑΣ Λαμία: Ανοίγει η επόμενη μέρα – Υποστηρικτές για Στουρνάρα
-




Γυναικεία Ομάδα: Ποδαρικό στη Ρόδο το Σάββατο για τις κυανόλευκες
-




ΕΠΙΣΗΜΟ: Πρώτη χειμερινή μεταγραφή του ΠΑΣ Λαμία ο Τσόφλιος
-




Τέλος εποχής με μήνυμα στήριξης από Παπανικολάου – Σήμερα ξανά στο γήπεδο η Λαμία
-




Επίσημο: Στουρνάρας στον πάγκο του ΠΑΣ Λαμία
-




Vid | To μάρς πέναλτι που ζητά ο ΠΑΣ Λαμία





