Ακολουθήστε μας

Γ' Εθνική

Η νέα διοργάνωση που μπαίνει ο ΠΑΣ Λαμία / Ημερομηνίες και Φάσεις Διεξαγωγής

Το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας επιστρέφει επισήμως από τη σεζόν 2025-26, έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας, σε μία προσπάθεια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να ενισχύσει τον θεσμό και να δώσει κίνητρο στις ερασιτεχνικές ομάδες όλης της χώρας.

Με νέο σύστημα διεξαγωγής και ξεκάθαρο πλαίσιο συμμετοχής, η διοργάνωση στοχεύει στην ανάδειξη του ανταγωνισμού χωρίς τις ανισορροπίες που προκαλούσε η συνύπαρξη με επαγγελματικές ομάδες.

Η φιλοσοφία του θεσμού


Η ΕΠΟ προχώρησε στη σύσταση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών με στόχο την αποκλειστική εκπροσώπηση ερασιτεχνικών ομάδων, εντάσσοντας υποχρεωτικά τις ομάδες της Γ’ Εθνικής και δίνοντας προαιρετική δυνατότητα συμμετοχής στους κυπελλούχους των κατά τόπους ΕΠΣ. Σε περίπτωση που ο κυπελλούχος δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να συμμετάσχει, δικαίωμα συμμετοχής έχει ο φιναλίστ.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, οι ερασιτεχνικές ομάδες θα μπορούν να διεκδικήσουν ένα ξεχωριστό τίτλο, ενώ ο κάτοχος του Κυπέλλου θα αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

 

Δήλωση συμμετοχών και παράβολα


Οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι πρέπει να καταθέσουν δηλώσεις συμμετοχής έως τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025 και ώρα 14:00. Το παράβολο ορίζεται στα 500 ευρώ για τις ομάδες της Γ’ Εθνικής και στα 250 ευρώ για τις ομάδες των ΕΠΣ. Σε περίπτωση μη δήλωσης, προβλέπεται πρόστιμο.

 

Δομή διοργάνωσης και ημερομηνίες


Το Κύπελλο Ερασιτεχνών θα διεξαχθεί σε έξι φάσεις, όλες με μονούς αγώνες. Η έναρξη της πρώτης φάσης έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτεμβρίου 2025. Η δομή διαμορφώνεται ως εξής:

 

1η Φάση: Συμμετέχουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής και όσες ομάδες ΕΠΣ δηλώσουν συμμετοχή. Οι αγώνες διεξάγονται με γεωγραφικά κριτήρια.

2η Φάση: Συγκροτούνται νέα ζευγάρια ώστε να προκύψουν 32 ομάδες.

3η Φάση: Οι 32 ομάδες αγωνίζονται σε 16 ζευγάρια, με τους νικητές να προκρίνονται.

4η Φάση: Από τις 16 ομάδες προκύπτουν οι 8 που συνεχίζουν.

5η Φάση (Προημιτελικά): 8 ομάδες αγωνίζονται για τις 4 θέσεις των ημιτελικών.

6η Φάση (Ημιτελικά): Οι 4 ομάδες δίνουν δύο αναμετρήσεις, με τους νικητές να προκρίνονται στον τελικό.

Ο τελικός δεν αποτελεί ξεχωριστή φάση, αλλά διεξάγεται μετά την ολοκλήρωση των έξι φάσεων. Σε όλες τις φάσεις εφαρμόζονται μονοί αγώνες.

Στις φάσεις 1 έως 4, σε περίπτωση ισοπαλίας δεν υπάρχει παράταση, αλλά απευθείας διαδικασία πέναλτι. Στις φάσεις 5 και 6 προστίθεται παράταση 30 λεπτών πριν από τα πέναλτι.

Κανονισμοί και περιορισμοί


Η προκήρυξη του θεσμού προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστών γεννημένων από 1/1/2007 και έπειτα σε κάθε ενδεκάδα. Επιπλέον, επιτρέπεται η συμμετοχή έως τεσσάρων ποδοσφαιριστών χωρίς δικαίωμα συμμετοχής σε εθνικές ομάδες, εκ των οποίων οι δύο μπορούν να ξεκινούν βασικοί.

Επιτρέπονται μέχρι πέντε αλλαγές ανά αγώνα, χωρίς δυνατότητα επιστροφής παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.

 

Τι ισχύει για τις κληρώσεις


Οι κληρώσεις γίνονται με γεωγραφικά κριτήρια και χωρίς περιορισμούς. Η πρώτη ομάδα που αναγράφεται σε κάθε ζευγάρι θεωρείται γηπεδούχος. Οι λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες των κληρώσεων αναμένονται να ανακοινωθούν εντός Αυγούστου.

Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Γ' Εθνική

Ο Τουλούμης ορίστηκε στο ΠΑΣ Λαμία – Άρης Φιλιατών

Γνωστοί έγιναν οι ορισμοί της ΚΕΔ/ΕΠΟ για την 19η αγωνιστική του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής, με τον ΠΑΣ Λαμία να μαθαίνει τον διαιτητή της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Άρη Φιλιατών.

Τον αγώνα της Κυριακής (18/1, 15:00) στο «Αθανάσιος Διάκος» θα διευθύνει ο Γιώργος Τουλούμης από την Εύβοια. Βοηθοί του θα είναι ο Σπύρος Μπύρος από την Ευρυτανία και ο Σταμάτης Σφυρής από τη Θεσσαλία, ενώ παρατηρήτρια διαιτησίας ορίστηκε η Κωνσταντίνα Μπουμπούρη (Ευρυτανία).

Για τον Ευβοιώτη ρέφερι, αυτός ο ορισμός μόνο άγνωστος δεν είναι για την ομάδα μας, αφού πρόκειται για την τρίτη φετινή του παρουσία σε παιχνίδι της Λαμίας. Είχε προηγηθεί το ματς Κυπέλλου απέναντι στη Μαλεσίνα, αλλά και το εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος με την Ελασσόνα.

Η Λαμία συνεχίζει την προετοιμασία της με μοναδικό στόχο τη νίκη μπροστά στον κόσμο της, σε ένα παιχνίδι που δεν χωρά απώλειες.

Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Περισσότερα

STAY SOCIAL – STAY LAMIARA.GR

homadamou

Δημοφιλή