Γ' Εθνική
Η νέα διοργάνωση που μπαίνει ο ΠΑΣ Λαμία / Ημερομηνίες και Φάσεις Διεξαγωγής
Το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας επιστρέφει επισήμως από τη σεζόν 2025-26, έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας, σε μία προσπάθεια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να ενισχύσει τον θεσμό και να δώσει κίνητρο στις ερασιτεχνικές ομάδες όλης της χώρας.
Με νέο σύστημα διεξαγωγής και ξεκάθαρο πλαίσιο συμμετοχής, η διοργάνωση στοχεύει στην ανάδειξη του ανταγωνισμού χωρίς τις ανισορροπίες που προκαλούσε η συνύπαρξη με επαγγελματικές ομάδες.
Η φιλοσοφία του θεσμού
Η ΕΠΟ προχώρησε στη σύσταση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών με στόχο την αποκλειστική εκπροσώπηση ερασιτεχνικών ομάδων, εντάσσοντας υποχρεωτικά τις ομάδες της Γ’ Εθνικής και δίνοντας προαιρετική δυνατότητα συμμετοχής στους κυπελλούχους των κατά τόπους ΕΠΣ. Σε περίπτωση που ο κυπελλούχος δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να συμμετάσχει, δικαίωμα συμμετοχής έχει ο φιναλίστ.
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, οι ερασιτεχνικές ομάδες θα μπορούν να διεκδικήσουν ένα ξεχωριστό τίτλο, ενώ ο κάτοχος του Κυπέλλου θα αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Δήλωση συμμετοχών και παράβολα
Οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι πρέπει να καταθέσουν δηλώσεις συμμετοχής έως τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025 και ώρα 14:00. Το παράβολο ορίζεται στα 500 ευρώ για τις ομάδες της Γ’ Εθνικής και στα 250 ευρώ για τις ομάδες των ΕΠΣ. Σε περίπτωση μη δήλωσης, προβλέπεται πρόστιμο.
Δομή διοργάνωσης και ημερομηνίες
Το Κύπελλο Ερασιτεχνών θα διεξαχθεί σε έξι φάσεις, όλες με μονούς αγώνες. Η έναρξη της πρώτης φάσης έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτεμβρίου 2025. Η δομή διαμορφώνεται ως εξής:
1η Φάση: Συμμετέχουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής και όσες ομάδες ΕΠΣ δηλώσουν συμμετοχή. Οι αγώνες διεξάγονται με γεωγραφικά κριτήρια.
2η Φάση: Συγκροτούνται νέα ζευγάρια ώστε να προκύψουν 32 ομάδες.
3η Φάση: Οι 32 ομάδες αγωνίζονται σε 16 ζευγάρια, με τους νικητές να προκρίνονται.
4η Φάση: Από τις 16 ομάδες προκύπτουν οι 8 που συνεχίζουν.
5η Φάση (Προημιτελικά): 8 ομάδες αγωνίζονται για τις 4 θέσεις των ημιτελικών.
6η Φάση (Ημιτελικά): Οι 4 ομάδες δίνουν δύο αναμετρήσεις, με τους νικητές να προκρίνονται στον τελικό.
Ο τελικός δεν αποτελεί ξεχωριστή φάση, αλλά διεξάγεται μετά την ολοκλήρωση των έξι φάσεων. Σε όλες τις φάσεις εφαρμόζονται μονοί αγώνες.
Στις φάσεις 1 έως 4, σε περίπτωση ισοπαλίας δεν υπάρχει παράταση, αλλά απευθείας διαδικασία πέναλτι. Στις φάσεις 5 και 6 προστίθεται παράταση 30 λεπτών πριν από τα πέναλτι.
Κανονισμοί και περιορισμοί
Η προκήρυξη του θεσμού προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστών γεννημένων από 1/1/2007 και έπειτα σε κάθε ενδεκάδα. Επιπλέον, επιτρέπεται η συμμετοχή έως τεσσάρων ποδοσφαιριστών χωρίς δικαίωμα συμμετοχής σε εθνικές ομάδες, εκ των οποίων οι δύο μπορούν να ξεκινούν βασικοί.
Επιτρέπονται μέχρι πέντε αλλαγές ανά αγώνα, χωρίς δυνατότητα επιστροφής παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.
Τι ισχύει για τις κληρώσεις
Οι κληρώσεις γίνονται με γεωγραφικά κριτήρια και χωρίς περιορισμούς. Η πρώτη ομάδα που αναγράφεται σε κάθε ζευγάρι θεωρείται γηπεδούχος. Οι λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες των κληρώσεων αναμένονται να ανακοινωθούν εντός Αυγούστου.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
Αφιερώματα
ΠΑΣ Λαμία – Φωκικός: Το παρελθόν, η τελευταία μονομαχία και το ραντεβού της Κυριακής!


Με αφορμή την αναμέτρηση του ΠΑΣ Λαμία με τον Φωκικό, την Κυριακή, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, το Lamiara.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τις δύο τελευταίες φορές που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες.
Η τελευταία επίσημη συνάντησή τους στην έδρα της Λαμίας πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2015, στο πλαίσιο της τότε Football League, με τους «κυανόλευκους» να παίρνουν μια σημαντική νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ του Mάριο Γκούρμα στο 72ο λεπτό.
Η νίκη της Λαμίας με «λυτρωτή» τον Γκούρμα
Το παιχνίδι διεξήχθη στο ΔΑΚ Λαμίας, μπροστά σε περίπου 2.500 θεατές, με τον ΠΑΣ να αναζητά την επιστροφή στις νίκες, έχοντας πλέον τον Παύλο Δερμιτζάκη στην τεχνική του ηγεσία.
Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων από τα πρώτα λεπτά, δημιουργώντας ευκαιρίες απέναντι σε έναν Φωκικό που έδωσε έμφαση στην αμυντική του λειτουργία. Η Λαμία πίεζε, ωστόσο το γκολ δεν ερχόταν, ενώ στο 66’ είδε τον Φατιόν να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, σε μια φάση που ακυρώθηκε για οφσάιντ.
Η λύση ήρθε τελικά στο 72ο λεπτό. Ο Βασιλόγιαννης έκανε εξαιρετική ενέργεια από τα δεξιά, έβγαλε τη σέντρα και ο Γκούρμα με δυνατή κεφαλιά νίκησε τον Τσερκέζι, διαμορφώνοντας το τελικό 1-0 μέσα σε έντονους πανηγυρισμούς.
Στα τελευταία λεπτά, ο Φωκικός προσπάθησε να αντιδράσει, όμως η Λαμία κράτησε το προβάδισμά της, ενώ στις καθυστερήσεις ο Γιενκά έχασε μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του.
Η νίκη έδωσε σημαντική ώθηση στους «κυανόλευκους», οι οποίοι στράφηκαν στη συνέχεια στο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΛ.
Το τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι το 2018
Η πιο πρόσφατη συνάντηση των δύο ομάδων που προκύπτει από το διαθέσιμο αρχείο πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2018, αυτή τη φορά σε φιλικό αγώνα στην έδρα του Φωκικού.
Η αναμέτρηση είχε εορταστικό χαρακτήρα για τους γηπεδούχους, καθώς συνδυάστηκε με την απονομή του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Φωκίδας. Ο ΠΑΣ Λαμία, με τον Λάκη Παπανικολάου στον πάγκο και με αρκετούς ποδοσφαιριστές από τις ομάδες Κ20 και Κ17 στη σύνθεσή του, επικράτησε με 3-0.
Ο Φράγκος άνοιξε το σκορ στο 31ο λεπτό με ωραίο σουτ, ενώ στο 77’ ο Καρβέλης ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0. Δύο λεπτά αργότερα, ο Κωστίκας ευστόχησε από την άσπρη βούλα, έπειτα από πέναλτι που κέρδισε ο Βάντερσον, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.
Στο συγκεκριμένο φιλικό, θετικές εντυπώσεις άφησαν οι Μαυράδας και Κωστίκας, με τη Λαμία να ολοκληρώνει με επιτυχία την παρουσία της σε μια αναμέτρηση που είχε περισσότερο εορταστικό παρά αγωνιστικό χαρακτήρα.
Φωκικός: Αλεξανδρής, Κοτσάνι,Σγουρός, Κυρίτσης, Κουρελής, Κουβέλης, Κωτίτσης, Τσώκος, Μεγάλος, Δήμου, Κασάπας
Στο δεύτερο αγωνίστηκαν και οι: Χριστοδούλου, Μπιμάι, Πελτέκης, Κροκέτος, Λικομέντι, Λίκα, Βίνιας, Ζαχαρόπουλος, Μπένγκα
ΠΑΣ Λαμία: Μαυράδας, Καραγιάννης Χ, Μητσόπουλος, Αντωνίου, Φούντας, Μπουλούλης, Καρακούσης, Κωστίκας, Φράγκος, Τσούκαλος, Λαμπρόπουλος
Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι: Σκιαθίτης, Καρβέλης,Παπαλεξης, Σταθαράς, Νικολακούλης, Μπουσάι , Βάντερσον.
Φιέστα μεν, νίκη δε για τους κυανόλευκους / Φωκικός – ΠΑΣ Λαμία 0-2
Κυριακή, νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο ομάδων
Ο ΠΑΣ Λαμία και ο Φωκικός ετοιμάζονται πλέον να συναντηθούν ξανά, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής.
Εννέα και πλέον χρόνια μετά την τελευταία επίσημη αναμέτρησή τους στο ΔΑΚ Λαμίας και περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά το φιλικό του 2018, οι δύο ομάδες θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες, γράφοντας ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
-




Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΣ Λαμία από τη Νέα Αρτάκη
-




Θλίψη στην οικογένεια του ΠΑΣ Λαμία – Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος «Ντίνος» Σκαφτούρας
-




Γιώργος Ζαχαρόπουλος: «Το πιστέψαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό» μετά τη νίκη του ΠΑΣ Λαμία
-




Ζαχαρόπουλος: «Δεν ήταν στόχος το Κύπελλο – Θέλουμε στοχευμένες μεταγραφές»
-




ΠΑΣ Λαμία: Τεστ με γκολ και νίκη 4-2 επί του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου
-




Χωρίς τον ΠΑΣ Λαμία το Κύπελλο Ερασιτεχνών Φθιώτιδας – Οι 25 ομάδες της κλήρωσης
-




ΠΑΣ Λαμία για Ντίνο Σκαφτούρα: “‘Ενας από τους πιο εμβληματικούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Α.Σ. Λαμία”
-




ΠΑΣ Λαμία: Πρόβα τζενεράλε με Άρη Αγίου Κωνσταντίνου πριν την έναρξη του πρωταθλήματος
-




Σάββατο στις 18:30 η πρόβα τζενεράλε του ΠΑΣ Λαμία με τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου
-




Γιώργος Ζαχαρόπουλος: Το αήττητο σερί του 1,5 χρόνου και η πρώτη μεγάλη πρόκληση στη Γ’ Εθνική
-




ΠΑΣ Λαμία: Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια διαρκείας για τη σεζόν 2026-27
-




Γ’ Εθνική (5ος όμιλος): Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου
-




Πήρε και Δημήτρη Αρσενίδη ο ΠΑΣ Λαμία
-




Ήττα με ανατροπή για τον ΠΑΣ Λαμία από τον Ταμυναϊκό
-




Κύπελλο Ερασιτεχνών: Οι διαιτητές του ΠΑΣ Λαμία – ΑΟ Νέας Αρτάκης
-




ΠΑΣ Λαμία Γυναικών: Στον 4ο όμιλο της Γ’ Κατηγορίας – Όλο το πρόγραμμα
-




ΠΑΣ Λαμία: Ορίστηκαν οι διαιτητές για την πρεμιέρα στη Γ’ Εθνική
-




Κυανόλευκος και επίσημα ο Θωμάς Αρσενίδης
-




ΑΟ Νέας Αρτάκης: Ο αντίπαλος του ΠΑΣ Λαμία με υψηλές βλέψεις και ενισχυμένο ρόστερ
-




Πρεμιέρα στην Γ’ Εθνική με ντέρμπι στην Τιθορέα-εντός έδρας ο ΠΑΣ Λαμία! Ζωντανά από τον LAMIA POLIS 87.7 – ΒΙΝΤΕΟ

































