Χωρίς κατηγορία
Oμάδα με αρχή, μέση αλλά χωρίς τέλος…
Η Λαμία του Μάκη Χάβου δείχνει να δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο 49χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σφιχτή άμυνα, ένα δεμένο κέντρο, όμως το γκολ εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό…
Αυτό το είδαμε εκτός από το φιλικό με τον Απόλλων Λάρισας, σε Περιστέρι, Αγρίνιο και στα ματς με Ξάνθη και ΟΦΗ. Το είδαμε και χθες στο παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ, παρά τις αρκετές αλλαγές που επέλεξε ώστε να δώσει τις απαραίτητες ανάσες σε παιδιά που έχουν τραβήξει το κουπί μέχρι τώρα (Αναστασιάδη, Βάντερσον, Μπλάζιτς, Μπερτόλιο, Μπαράλες).
Η Λαμία πλέον σου βγάζει μια εικόνα πως πρόκειται για ομάδα που δύσκολα θα δεχθεί γκολ. Παράλληλα κυρίως στα εντός, είναι μια ομάδα που στις φάσεις της αναμέτρησης που το θέλει πολύ, μπορεί να πνίξει τον αντίπαλό της στην πίεση. Μπλάζιτς και Δημούτσος μοιάζουν απροσπέλαστοι στα χαφ.
Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το κεφάλαιο “Τερματοφύλακας” εκεί όπου ο Γιώργος Μουντάκης έχει τους πορτιέρο της ομάδας να “μασάνε σίδερα” σε κάθε προπόνηση. Σκληρή δουλειά κάτι που αποτυπώνεται και στον αγωνιστικό χώρο από τον εκάστοτε εκλεκτό.
Καλά με την αρχή και τη μέση, τι γίνεται στο τέλος;
Όλα καλά μέχρι εδώ…To μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να λύσει ο τεχνικός της ομάδας μας, είναι αυτό της επιθετικής δυστοκίας. Κάτι που μοιάζει με….κατάρα στην Λαμία αφού 2 χρονιές τώρα, δεν έχει καταφέρει να πάρει από τους επιθετικούς που επέλεξε όσα περίμενε. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά τα στατιστικά.
Πέντε γκολ έχει πετύχει φέτος η ομάδα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Τα δύο του Αντέτζο σε Παναθηναϊκό και Παναιτωλικό, δύο επίσης για τον Επστάιν σε Παναιτωλικό και ΑΕΚ (χθες για το κύπελλο) και το γκολ-πέναλτι του Μπαράλες κόντρα στον ΟΦΗ.
Και αν σκεφτείς ότι η ομάδα σε αυτές τις πρώτες έξι αγωνιστικές του πρωταθλήματος και μία του Κυπέλλου έχει συνολικά 66 τελικές προσπάθειες και από αυτές μόλις οι 4 έχουν μετουσιωθεί σε γκολ, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και θέλει αλλαγή.
Τώρα η αλλαγή αυτή θα αφορά τα πρόσωπα της 11αδας, θα αφορά τον τρόπο ανάπτυξης, της έμφαση (ακόμη μεγαλύτερη) στα τελειώματα των φάσεων;
Αυτό μόνον ο προπονητής το ξέρει και θα το μάθουμε και εμείς στο παιχνίδι κόντρα στην Λάρισα σε μία εβδομάδα. Ένα ματς που ήταν κομβικής σημασίας ούτως η άλλως, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην διαιτησία, θα είναι πραγματικός πόλεμος…
ΥΓ1. Θέλω να σταθώ λίγο στην αλλαγή προσώπων στο χθεσινό παιχνίδι με την ΑΕΚ. Είναι ίσως από τις λίγες φορές τα τελευταία χρόνια που θυμάμαι την ομάδα να αγωνίζεται με αρκετές “ρεζέρβες” σε παιχνίδι κυπέλλου και το επίπεδο να είναι της ίδιας ταχύτητας. Η Λαμία έχει 30 εξίσου ποιοτικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι μάχονται στις προπονήσεις, για μια θέση στην 11αδα, σε έναν αγώνα επικράτησης του καλύτερου πάντα στα πλαίσια του υγειούς συναγωνισμού.
ΥΓ2. Κάποιες φορές η λύση βρίσκεται μπροστά μας αλλά δεν την βλέπουμε. Πέρυσι ο πρώην προπονητής της ομάδας το κατάλαβε κάπως αργά.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
Απόψεις
ΠΑΣ Λαμία: Μεγάλος για την κατηγορία, μικρός για τον εαυτό του / Του Νίκου Μώκου


Στη Γ’ Εθνική, οι ισορροπίες είναι απλές. Παίζεις, κερδίζεις, ανεβαίνεις. Ή, δεν παίζεις, χάνεις, βυθίζεσαι. Η Λαμία μοιάζει να έχει βρει έναν τρίτο δρόμο: αυτόν της σταδιακής, αθόρυβης, αλλά σταθερής συρρίκνωσης. Όχι αγωνιστικής. Αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει με τα δεδομένα της κατηγορίας. Της συρρίκνωσης της ίδιας της υπόστασής της.
Γράφει ο Νίκος Μώκος
Για μια ομάδα που πέρασε μια σχεδόν δεκαετία στα σαλόνια της Super League 1, που έφτιαξε όνομα και αναγνωρισιμότητα, δεν μπορεί η κουβέντα της πόλης να είναι «μας αδικούν», «μας πολεμούν», «μας έχουν βάλει στο μάτι». Αυτά είναι πολυτέλειες των μικρών. Όχι των ομάδων που ζητούν να παραμείνουν μεγάλες, έστω και μέσα σε μια μικρή κατηγορία.
Η Λαμία, αντί να λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο αναφοράς του ποδοσφαιρικού χάρτη στον Νομός Φθιώτιδας, επιτρέπει το αντίθετο: Να συζητείται ότι άλλοι έχουν μεγαλύτερη επιρροή. Ακόμη κι εντός των τειχών. Δεν έχει σημασία αν ισχύει σημασία έχει ότι κυκλοφορεί. Και μόνο που κυκλοφορεί, μικραίνει την ομάδα.
Η δυναμική που χτίστηκε με κόπο, με χρήματα, με δουλειά, με ατέλειωτες ώρες ανθρώπων που δεν φαίνονται βρίσκεται σήμερα διάτρητη. Σαν ένα σακάκι καλό που κάποτε φόρεσες σε επίσημες περιστάσεις τώρα το κρατάς στη ντουλάπα, τσαλακωμένο, χωρίς να ξέρεις αν πρέπει να το φορέσεις ξανά ή να το χαρίσεις. Η Λαμία δείχνει να μην ξέρει τι θέλει να είναι. Και αυτό είναι πάντα χειρότερο από το να ξέρεις ότι είσαι μικρός.
Το πιο ανησυχητικό δεν είναι η κατηγορία, είναι ότι φίλαθλοι και περίγυρος, αντί για παράγοντες σταθερότητας, γίνονται πολλαπλασιαστές αμφιβολίας. Ασχολούνται περισσότερο με τις «χάρες» των άλλων παρά με τις δικές τους αδυναμίες. Σαν να ψάχνεις στον διπλανό το γιατί δεν βρέχει, ενώ κρατάς ομπρέλα μέσα στο σαλόνι.
Μια ομάδα με brand, με ιστορική διαδρομή, με εμπειρία ανώτερων επιπέδων, δεν μπορεί να εκπέμπει εικόνα ομάδας-θύματος. Δεν γίνεται να μιλά για «κέντρα αποφάσεων» και «επιρροές» και «αδικίες». Αυτά είναι ομολογίες μειονεξίας. Και οι μεγάλες ομάδες δεν ομολογούν μειονεξία. Τη διορθώνουν. Βέβαια αυτό απαιτεί και ισχυρό διοικητικό αποτύπωμα. Κάτι που σε αυτή την έκδοση του ΠΑΣ Λαμία, με όσα προηγήθηκαν το καλοκαίρι και όσα ισχύουν σήμερα, λείπει. Μιλάμε για μία διοίκηση πρωτοδικείου που πήρε τη καυτή πατάτα άλλωστε. Δεν μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις.
Η Λαμία μπορεί να επιστρέψει. Έχει τον κόσμο, έχει το όνομα, έχει τη βάση. Αυτό που δεν έχει και πρέπει να ξαναβρεί είναι αυτοπεποίθηση. Όχι αλαζονεία. Αυτοπεποίθηση.
Αν η Λαμία συνεχίσει να μικραίνει τον εαυτό της, δεν θα χρειαστεί κανείς άλλος να το κάνει.
Όταν αποφασίσει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μεγάλη, τότε η Γ’ Εθνική θα μοιάζει από μόνη της πολύ μικρή.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
-




Aud Στουρνάρας: «Θέλουμε γεμάτο τον ΔΑΚ – το πρώτο ματς μπορεί να αλλάξει τα πάντα»
-




ΠΑΣ Λαμία: Φιλικό με Παρνασσό Αμφίκλειας πριν τα Play Offs
-





ΠΑΣ Λαμία: Μεγάλος για την κατηγορία, μικρός για τον εαυτό του / Του Νίκου Μώκου
-




Play Offs Γ’ Εθνικής: Πρεμιέρα εντός έδρας με Άρη Φιλιατών ο ΠΑΣ Λαμία / Το πλήρες πρόγραμμα
-




Παρασκευή 13/3 η κλήρωση για τη 2η και 3η φάση της Γ’ Εθνικής
-




Στουρνάρας: «H ομάδα δημιουργήθηκε τελευταία στιγμή δεν ήταν αρχικός στόχος η άνοδος – Δώσαμε το 100%»
-




Πλήρης και αποφασισμένος ο ΠΑΣ Λαμία για το ξεκίνημα των Play Offs
-




«Ανώτερη αλλά άστοχη η Λαμία, “κόλλησε” στο 0-0 με τον Άρη Φιλιατών»
-




Live Streaming: Η Κλήρωση της Γ’ Εθνικης (Playoffs & Playout)
-




Ορισμός – Πρόκληση: Ο Τσίντζας στο ΠΑΣ Λαμία – Άρης Φιλιατών
-




Pics | «Άγρια Δύση» στη Λαμία καταγγέλει η Ελασσόνα / Στο Νοσοκομείο Λαμίας ο Σαραφίδης – Τι αναφέρει το Φύλλο Αγώνα
-




Στουρνάρας: «Δίνουμε το 200%, αλλά το γκολ δεν έρχεται – Must win τα επόμενα παιχνίδια»
-




Aud | Μουρούτης: «Σεβασμός στη Λαμία, αλλά στόχος το θετικό αποτέλεσμα»
-




Τοπικά: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Θανάση Παπακώστα
-




Ντέρμπι με τα όλα του, χωρίς νικητή / Αστέρας Σταυρού – ΠΑΣ Λαμία 0-0
-




Έ(Χ)ασε τεράστια ευκαιρία για κορυφή / ΠΑΣ Λαμία – Ελασσόνα 1-1
-




Live Chat & Ραδιοφωνική Μετάδοση: ΠΑΣ Λαμία – Άρης Φιλιατών
-




Γ’ Εθνική: Το διαιτητικό τρίο στο Αστέρας Σταυρού – ΠΑΣ Λαμία
-




Aud | Πριν το πρώτο σφύριγμα: Οι προπονητές της πρώτης εξάδας μοιράζονται τις σκέψεις τους για τα Play Offs της Γ’ Εθνικής
-




Απόδραση με Φράγκο και την Κυριακή έχει “τελικό” / Τηλυκράτης – ΠΑΣ Λαμία 0-1



















