Ποιά ομάδα της Super League παίρνει το Fair-play σπίτι της; Ποιά έκανε τις περισσότερες ανατροπές, ποιά ήταν κέντρο διερχομένων, ποια επέμεινε ελληνικά και ποια πωρωνόταν στις καθυστερήσεις; Ποιος παίκτης ήταν το μεγαλύτερο τσεκούρι, ποιος ο γκαφατζής και ποιος η σούπερ-αλλαγή; Τα εναλλακτικά βραβεία του SDNA είναι εδώ…
Λεπτομέρειες στις οποίες δεν δίνει σχεδόν κανείς σημασία. Όλοι κοιτάνε τα γκολ, τις νίκες, τους βαθμούς. Υπάρχουν όμως και μερικά κρυφά στατιστικά που χτίζουν όλα τα παραπάνω. Για να χτιστεί μία νίκη, πρέπει να συμβούν πολλά μικρά πράγματα μες το γήπεδο. Το SDNA απονέμει τα εναλλακτικά βραβεία της Super League, στους αφανείς της ήρωες…
Βραβείο Fair-Play
Από όποια πλευρά κι αν το πιάσεις, ο Ολυμπιακός ήταν η πιο «καθαρή» ομάδα του πρωταθλήματος. Οι παίκτες του υπέπεσαν στα λιγότερα φάουλ (388), ήταν αυτοί που είδαν τις λιγότερες κίτρινες κάρτες (57), είχαν μόνο μία αποβολή σε όλη την σεζόν, ενώ ήταν η μοναδική ομάδα σε όλο το πρωτάθλημα εναντίον της οποίας δεν σφυρίχτηκε ούτε ένα πέναλτι! Επομένως το βραβείο fair-play καταλήγει αβλεπί στον Πειραιά.
Βραβείο «ανατροπών»
Μην πάει το μυαλό σας στο «άσο ημίχρονο – διπλό τελικό». Εδώ μιλάμε για μπάλα. Η Λαμία δέχθηκε 18 φορές πρώτη γκολ στη φετινή Super League και μολονότι 11 φορές έχασε σε αυτά τα παιχνίδια, εντούτοις σε 7 φορές μπόρεσε να γυρίσει την κατάσταση, παίρνοντας συνολικά 13 βαθμούς από αυτά τα παιχνίδια, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα. Ένα στοιχείο που δείχνει το μέταλλο πρωταθλητή του ΠΑΟΚ είναι και η δυνατότητα του να γυρνάει παιχνίδια. Ο Δικέφαλος του Βορρά βρέθηκε φέτος τέσσερις φορές πίσω στο σκορ (ΟΦΗ, Άρης, Λάρισα, Παναιτωλικός), όμως πήρε ισάριθμες νίκες, παίρνοντας το… ασημένιο στις ανατροπές.
Βραβείο «κέντρου διερχομένων»
Στην Ριζούπολη δεν ήξερες φέτος ποιον θα βρεις την επόμενη ημέρα στην προπόνηση. Ο Απόλλωνας Σμύρνης είδε φέτος 5 διαφορετικούς προπονητές να περνάνε φέτος από τον πάγκο του, αλλά ήταν κι αυτός που χρησιμοποίησε τους περισσότερους διαφορετικούς παίκτες (33), οριακά μπροστά από τον Ολυμπιακό (31), ο οποίος πέρσι είχε σπάσει τα κοντέρ με 36 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές.
Βραβείο «ο επιμένων ελληνικά»
Έτσι κι αλλιώς η λιτότητα επέβαλλα το μοντέλο με νεαρούς Έλληνες πιτσιρικάδες. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν απλώς η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο ρόστερ της (23,9), αλλά και αυτή που έδωσε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής σε Έλληνες παίκτες. Αυτοί πήραν το 67,7% των διαθέσιμων αγωνιστικών λεπτών στην Super League, μπροστά από τον Αστέρα Τρίπολης (64%) και τον ΟΦΗ (62,7%).
Βραβείο «Fergie Time»
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμεινε στην ιστορία ως η ομάδα που χτυπάει πάντα στις καθυστερήσεις, οι οποίες βαφτίστηκαν για αυτό τον λόγο Fergie Time. Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι καθυστερήσεις μπορούν να μετονομαστούν σε… Savvas Time. Οι παίκτες του Άρη σκόραραν 7 φορές φέτος στις καθυστερήσεις (από τα 46 συνολικά γκολ), πολύ μπροστά από αυτούς του Ολυμπιακού (5) και του Παναθηναϊκού (4) που επίσης κάτι πάθαιναν φέτος στις καθυστερήσεις των αγώνων.
Βραβείο «λευκής βούλας»
Κάτι περίεργο συνέβη φέτος με τα παιχνίδια του Άρη, σε 30 αγωνιστικές υπήρξαν 25 αποφάσεις πέναλτι είτε υπέρ είτε εναντίον του! Οι κιτρινόμαυροι ήταν η ομάδα που κέρδισε τα περισσότερα πέναλτι από κάθε άλλη ομάδα της Super League (10), αλλά και η ομάδα που έκανε τα περισσότερα (15)! Υπήρχε όμως και κάτι ακόμα πιο παράδοξο. Σχεδόν τα μισά από αυτά χάθηκαν! Ο Άρης είχε μόνο 50% ποσοστό ευστοχίας στα δικά του (5/10, ενώ οι αντίπαλοι του ευστόχησαν 8 φορές και αστόχησαν άλλες 7 απέναντι στον Κουέστα! Απίστευτο…
Βραβείο «το τσεκούρι της χρονιάς»
Αν ήταν Ουρουγουανός θα τον τιμούσαν κάθε χρόνο ως αντιπροσωπευτικό υπόδειγμα της σχολής «είτε η μπάλα είτε ο παίκτης, ποτέ και τα δυο μαζί». Δεν υπάρχουν συναισθήματα, το ποδόσφαιρο είναι δουλειά, ο πόνος είναι μες το παιχνίδι. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο Άντονι Φατιόν παίρνει το άτυπο βραβείο σπίτι του αφού σε 23 παιχνίδια έσπασε όλα τα ρεκόρ και υπέπεσε σε 97 φάουλ (ο δεύτερος Μπαράλες είχε 83) και πήρε 14 κίτρινες κάρτες (επίσης πρώτος). Δεν μιλάμε για φωτοβολίδα, αλλά για έναν μετρ του είδους, αφού ο μέσος της Λάρισας είχε πέρσι (ξανά σε 23 παιχνίδια) 82 φάουλ και 15 (!) κίτρινες κάρτες. Κοινώς, λείπει μόνο λόγω τιμωρίας. Εύφημος μνεία και στον Τζουρίτσκοβιτς της Ξάνθης, ο οποίος αν και μεσοεπιθετικός αποβλήθηκε 3 φορές φέτος σε 20 παιχνίδια!
Βραβείο «ο μπέμπης της χρονιάς»
Κάποτε, θεωρούσαμε συνταρακτική ημερομηνία το Milenium. Πλέον υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν μετά από αυτό και δηλώνουν ήδη επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ο Ανδρέας Αθανασακόπουλος έπεσε στα βαθιά από τον Γιώργο Δώνη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο και σε ηλικία 17 ετών, τεσσάρων μηνών και 25 ημερών έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην φετινή Super League, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Γιώργο Λιάβα του Παναιτωλικού που έκανε ντεμπούτο περίπου ως δύο μήνες μεγαλύτερος (17 ετών, 6 μηνών και 13 ημερών) και ο οποίος «έγραψε» φέτος 19 συμμετοχές με τους Αγρινιώτες!
Βραβείο «ο βιονικός της χρονιάς»
Δεν τραυματίστηκαν ποτέ, δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, ήταν πάντα απαραίτητοι στις ομάδες τους και δεν έχασαν ούτε λεπτό στην φετινή Super League. Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι! Τρεις τερματοφύλακες (Πασχαλάκης, Κρίστινσον, Ζίβκοβιτς) που είναι κάτι πιο λογικό, αλλά και τρεις αμυντικοί, με τους Κρέσπο (ΠΑΟΚ), Ντομίνγκες (Πανιώνιος) και Αντέντζο (Λαμία) να πετυχαίνουν το απόλυτο και να μην χάνουν ούτε δευτερόλεπτο δράσης με τις ομάδες τους.
Βραβείο «no passarán»
Κάποιοι είπαν πως έκανε μέτρια σεζόν, πως δεν προόδευσε, πως δεν έδωσε πόντους με αποκρούσεις του στην ΑΕΚ. Οι αριθμοί δείχνουν ένα εκπληκτικό νούμερο που αποτελεί παράσημο στο βιογραφικό του Βασίλη Μπάρκα. Ο τερματοφύλακας της Ένωσης κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στα 18 από τα 26 παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 69,2% ποσοστό σε clean sheet. Από κοντά και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης με 16 clean sheet σε 30 παιχνίδια, νούμερα καταπληκτικά και για τους δύο.
Βραβείο «super-sub της χρονιάς»
Κάποιοι προπονητές (ιδίως στο μπάσκετ) λένε ότι σημασία δεν έχουν αυτοί που ξεκινούν το παιχνίδι, αλλά αυτοί που το τελειώνουν. Είναι μερικοί παίκτες που βολεύονται να έρχονται από τον πάγκο, μπορούν να «διαβάζουν» τις ανάγκες του παιχνιδιού και να ανταποκρίνονται καλύτερα μπαίνοντας ως αλλαγή. Ο Χαμζά Γιουνές σε 232 λεπτά ως αλλαγή σκόραρε 4 φορές φέτος, ενώ game – changer από τον πάγκο αποδείχθηκε και ο Κάρολ Σβιντέρσκι, ο οποίος πρόλαβε να πετύχει 3 γκολ σε 131 αγωνιστικά λεπτά ως αλλαγή!
Βραβείο «winner της χρονιάς»
Τα δικά του 19 γκολ ήταν το θεμέλιο που οδήγησε τον Ατρόμητο στην τέταρτη θέση και στην έξοδο του στην Ευρώπη. Για να το κάνουμε πιο λιανά, ο Ευθύμης Κουλούρης δεν ήταν απλά ο «άνθρωπος-γκολ», αλλά ο «άνθρωπος-καθοριστικά γκολ». Τα 7 από τα 19 του τέρματα ήταν νικητήρια, κάτι που σημαίνει μάνι μάνι 14 κερδισμένοι πόντοι (με δεδομένο ότι ο ένας πόντος της ισοπαλίας, έγιναν τρεις) μόνο από τα προσωπικά γκολ του. Όχι και μικρό πράγμα…
Βραβείο «ο γκαφατζής της χρονιάς»
Πλάκα-πλάκα, o Γιάγκος Βούκοβιτς ήταν ο x-factor ολόκληρης της χρονιάς. Ένας παίκτης που σε 250 επαγγελματικής καριέρας είχε πετύχει μόλις ένα αυτογκόλ, μόλις σε μία σεζόν πέτυχε τρία, εκ των οποίων τα δύο καθοριστικά! Η δική του στραβοκλωτσιά στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έφερε το καθοριστικό 0-1 στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στο «Καραϊσκάκης», ενώ άλλο ένα αυτογκόλ απέναντι στην Ξάνθη (σε ματς που σκόραρε και στην σωστή εστία αργότερα) «υπέγραψε» άλλη μία γκέλα του Ολυμπιακού στο 1-1. Τρία αυτογκόλ σε μία σεζόν είναι πάρα πολλά, αν σκεφτεί κανείς ότι με εξαίρεση τον Γιάγια Μπανανά (2), ουδείς άλλος παίκτης είχε περισσότερα από ένα.
Βραβείο «σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια»
Αν το καλοκσκεφτεί κανείς, ο Χαμζά Γιουνές θα μπορούσε να διεκδικήσει μέχρι και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ αν ήταν λίγο πιο τυχερός / εύστοχος. Τελείωσε την σεζόν με 9 γκολ, είχε δύο χαμένα πέναλτι, αλλά το σημαντικότερο: σημάδεψε 7 φορές τα αντίπαλα δοκάρια, περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη στο πρωτάθλημα! Από κοντά και ο Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος σε 5 περιπτώσεις είδε τις προσπάθειες του να σταματούν στο δοκάρι, παίρνοντας θέση στο βάθρο…
Βραβείο «βρίστε με κι άλλο»
Υπάρχουν παίκτες που γουστάρουν να παίζουν σε εχθρικό έδαφος. Φτιάχνονται από το κλίμα στα παιχνίδια εκτός έδρας. Ένας από αυτούς είναι και ο Ευθύμης Κουλούρης. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος έβαλε περισσότερα γκολ εκτός Περιστερίου, παρά στην έδρα του Ατρόμητου. Ο Έλληνας σέντερ-φορ πέτυχε 10 τέρματα εκτός έδρας, τρία περισσότερα από τον Έκι Πόνσε που ακολούθησε σε αυτή την ιδιότυπη λίστα.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.