Ακολουθήστε μας

Αφιερώματα

9 χρόνια χωρίς τον “Νέλεκο”

Εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Λεωνίδας Γιαννέλος, ο αγαπημένος “Νέλεκο” των Φθιωτών έφυγε, στα 65 του, αθόρυβα όπως ήθελε να περνάει τη ζωή του και μετά την ένδοξη ποδοσφαιρική του παρουσία στα γήπεδα.

Aν υπήρχε ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος ήταν η σημαία της ομάδας μας, αυτός θα ήταν σίγουρα ο Λεωνίδας Γιαννέλος, ο οποίος μια μέρα σαν την σημερινή, πριν από 9 χρόνια, έφυγε από την ζωή βυθίζοντας στο πένθος το Φθιωτικό και όχι μόνο ποδόσφαιρο.

Ήταν ο κορυφαίος ρέκορντμαν συμμετοχών (323) όλων των εποχών στο πρωτάθλημα της Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ κατηγορίας και ο δεύτερος σκόρερ του ιδίου πρωταθλήματος με 68 τέρματα.

Αν από τη Φθιωτιδοφωκίδα πέρασε κάποιος ποδοσφαιριστής που και μόνο το όνομα του, ακόμα και σήμερα φέρνει στη μνήμη φάσεις, γκολ και θέαμα, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Λεωνίδα Γιαννέλο, ή Κανέλης ή Νέλεκο όπως τον αποκαλούσε ένας αξέχαστος πολυαγαπημένος φίλος όλων των Μακρακωμιτών, ο αείμνηστος Γιώργος Καλότυχος ή Τζακ..

Ο Λεωνίδας γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1947 στη Μακρακώμη και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1961 σε ηλικία 14 ετών στην ομάδα της γενέτειρας του, «ΝΙΚΗ» ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.

Αγωνίσθηκε στη «ΝΙΚΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ» μέχρι το 1966 σημειώνοντας 137 γκολ και βοηθώντας την να ανέβει κατηγορία την ποδοσφαιρική περίοδο 1963 – 1964 και να προαχθεί στη Β τοπική.


Μεταγραφή στον Α.Σ. ΛΑΜΙΑΣ
Στα 1966 ο Λεωνίδας μεταγράφεται στον Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» που παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Β Εθνική. Την εποχή εκείνη στη Λαμία υπήρχε πληθώρα σπουδαίων ποδοσφαιριστών με αποτέλεσμα ο Λεωνίδας να παρακολουθήσει τους αγώνες του 1ου γύρου από την εξέδρα (δεν επιτρεπόταν ακόμη αλλαγές). Στο 2ο γύρο ο προπονητής του Αντώνης Κρασσάς τον τοποθετεί στη θέση του εξω δεξιά και από τότε γίνεται αναντικατάστατος  στην αρχική ενδεκάδα.
Προπονητές στην καριέρα του…
Ο Λεωνίδας αγωνίστηκε στον Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» 13  χρόνια  τα περισσότερα ως αρχηγός και με προπονητές  τους Αντώνη Κρασσά, Μιχάλη Σούμπαση, Παρασκευά Αντωνίου ( Βούλη), Ανδρέα Σταματιάδη, Παύλο Γρηγοριάδη, Ζαχαρία Πιτυχούτη, Γκομεζ ντε Φαρία, …
Από τους προπονητές κάτω από τις οδηγίες των οποίων προπονείται σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, κορυφαίο όλων θεωρεί τον Ανδρέα Σταματιάδη.
 


Επιστροφή στη γενέτειρα…
Το καλοκαίρι του 1981, με μεταγραφή επιστρέφει στη «ΝΙΚΗ» ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ με την ιδιότητα του παίκτη-προπονητή,προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες μέχρι το 1984 προάγοντας την από τη Β στην Α κατηγορία Φθιώτιδας- Ευρυτανίας και πετυχαίνοντας στο σύνολο 78 τέρμα
Με τη λήξη της σεζόν 1983-1984 κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
 
Σενάρια μεταγραφής που δεν ευδοκίμησαν…
Ένας τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί παρά να προκαλέσει το ενδιαφέρον ομάδων ανώτερων κατηγοριών, οι οποίες επιθυμούν να τον εντάξουν στο έμψυχο υλικό τους.
Χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι του 1966 ο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» τον δοκιμάζει στη Νέα Σμύρνη μαζί με τον μετέπειτα διεθνή άσσο Βίκτωρα Θεοφιλόπουλο, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις. Οι παράγοντες των «κυανερύθρων» του υπόσχονται ότι σύντομα θα τον ειδοποιήσουν να υπογράψει.
Συγχρόνως στο παιχνίδι της μεταγραφής του μπαίνει δυνατά και ο Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» κατορθώνοντας να αποσπάσει την υπογραφή του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας του τηλεφωνούν από τον «ΠΑΝΙΩΝΙΟ» να κατέβει στην Αθήνα να υπογράψει. Δυστυχώς όμως για την αθηναϊκή ομάδα, γιατί ήδη αποτελεί ποδοσφαιριστή της αντίστοιχης λαμιώτικης.
Το 1969 ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ με τον Κώστα Πολυχρονίου κάνει επίσημη πρόταση στον Α.Σ. ΛΑΜΙΑ προκειμένου να μεταπηδήσει στους ερυθρολεύκους. Τα δύο σωματεία συμφωνούν στα ανταλλάγματα, αλλά η μεταγραφή δεν πραγματοποιείται εξαιτίας απαγορευτικής εγκυκλίου που έχει νομιμοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού  Κώστας Ασλανίδης. Η εγκύκλιος αυτή έλεγε ότι ένας ποδοσφαιριστής επαρχιακής ομάδας μπορεί να μεταγραφεί σε αντίστοιχη των Αθηνών, αν η απόσπαση των δύο πόλεων δεν είναι μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων. Ετσι η μεταγραφή αυτή δεν πραγματοποιείται δια δεκατρία χιλιόμετρα!!!!
Το 1972 ο ΠΑΟΚ του μεγάλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΔΑ υποβάλει πρόταση στο Α.Σ. ΛΑΜΙΑ προσφέροντας το τεράστιο για την εποχή ποσό των 300.000 δρχ. στο σύλλογο, 80.000 δρχ. στον ίδιο και τους ποδοσφαιριστές ΔΡΑΜΑΛΗ, ΚΑΛΙΦΟΥΛΗ και ΒΟΥΛΓΑΡΗ. Στη συνάντηση των ΔΣ  των δύο ομάδων που γίνεται στον Πλαταμώνα ο Φθιωτικός σύλλογος αντιπροτείνει το υπερβολικό ποσό του 1.200.000 δρχ. και έτσι η μετακίνησή του στο δικέφαλο του Βορρά ναυαγεί.
Το καλοκαίρι του ιδίου έτους η ΑΕ ΛΑΡΙΣΑ με πρότασή της στον ΑΣ ΛΑΜΙΑ ζητάει τον αθλητή, αλλά και πάλι η μεταγραφή δεν πραγματοποιείται λόγω οικονομικών διαφορών. Μάλιστα, παίρνει μέρος και σε φιλικό παιχνίδι των βυσσινί στο οποίο 6.000 φίλαθλοι συσσωρεύονται στο Αλκαζάρ για να παρακολουθήσουν το μεγάλο άσσο.
Το 1973 η ΑΕΚ τον ζητάει επίσημα από το κυανόλευκο συγκρότημα αλλά και αυτή τη φορά οι οικονομικές απαιτήσεις των Φθιωτών είναι υπέρογκες για τα δεδομένα της εποχής.

Τέλος το καλοκαίρι του 1976 ο μεγάλος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ζητάει επίσημα τον αθλητή από την ομάδα του αλλά ο ίδιος αρνείται να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, γιατί έχει προσληφθεί στην Τράπεζα Ελλάδας. Έτσι δεν ευτυχεί να αγωνισθεί στα σαλόνια της Α.Εθνικής κατηγορία.
Είναι διεθνής με την ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ στην οποία παίρνει μέρος την περίοδο 1972-73 όταν ο ΑΣ ΛΑΜΙΑ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α.Ε.Π.-Σ.Φ.Φ. Στην ατομική του συλλογή έχει τέσσερεις (4) τίτλους. Συγκεκριμένα με τη ΝΙΚΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα της Γ.τοπικής κατηγορίας και ένα της αντίστοιχης Β. ενώ με τον Α.Σ. ΛΑΜΙΑ ένα κύπελλο Φθιώτιδας και ένα πρωτάθλημα της Α. κατηγορίας της Ε.Π.-Σ.Φ.Φ.
Η ενασχόλησή του με το άθλημα του ποδοσφαίρου, αποδεικνύεται θετικός παράγοντας για τη ζωή του. Αποκομίζει σπουδαίο όνομα το οποίο γίνεται γνωστό στο πανελλήνιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, γνωρίζει την κοινωνική καταξίωση, δημιουργεί φιλίες και γνωριμίες γίνεται άτομο υπεύθυνο, μαθαίνει στη συνολική συνεργασία και ομαδικότητα, πραγματοποιεί ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, γνωρίζει την προβολή και τη δόξα, μαθαίνει να συμπεριφέρεται ως όνομα απέναντι στο ανώνυμο πλήθος και λύνει το επαγγελματικό του πρόβλημα διοριζόμενος στη Τράπεζα της Ελλάδος.
Γκολ και θέαμα…
Στη μεγάλη του καριέρα πετυχαίνει πάρα πολλά τέρματα τα οποία καταχειροκροτούνται από τους φιλάθλους.
Τα θεαματικότερα τα σημειώνει την περίοδο 1968-69 στη συνάντηση ΑΣ ΛΑΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 1-0,τη σεζόν 1970-71 στον αγώνα ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ-ΑΣ ΛΑΜΙΑ 3-4, την αγωνιστική χρονιά 1973-74 στη συνάντηση ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ_ΑΣ ΛΑΜΙΑΣ 0-1 και την αθλητική σεζόν 1975-76 στη συνάντηση ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΣ ΑΣ ΛΑΜΙΑΣ 1-2.
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ αγωνίσθηκε στον ΑΣ ΛΑΜΙΑΣ από το 1966 ως το 1979 προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες.
Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε ποτέ το φθιωτικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.
Πάνω του χτίστηκε η ανεπανάληπτη ομάδα της δεκαετίας του 70 ο ίδιος δε έγινε ο αναμφισβήτητος ηγέτης της χάρη στα σπάνια προσόντα και την έντονη προσωπικότητά του.
Γεννημένος γκολτζής υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες κανονιέρηδες καθώς διέθετε εκπληκτικής δύναμης σούτ, ενώ ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ. Προικισμένος με άριστη τεχνική κατάρτιση και μεγάλο πάθος, ανάγκασε έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές που πέρασαν από την Ελλάδα, τον Λες Σάννον του ΠΑΟΚ να πεί το 1972:
“Πάρτε μου το Γιαννέλο του ΑΣ Λαμίας και αν σε δύο χρόνια δεν αγωνίζεται στην Εθνική Ελλάδος  τότε θα πληρώσω εγώ την μεταγραφή του.”
(Πηγή πληροφοριών“Μακρακώμης λόγος” – “Το σπίρτο”)

Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Αφιερώματα

Αποκάλυψη! Ο Πιτσιόλο επιστρέφει στην Ελλάδα 20 χρόνια μετά!

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που περνούν από μια ομάδα και ξεχνιούνται γρήγορα.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που, παρά το σύντομο πέρασμά τους, καταφέρνουν να κερδίσουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές του κόσμου.

Ένας από αυτούς είναι αναμφίβολα ο Αγκουστίν Πιτσιόλο.

Ο Αργεντινός μέσος φόρεσε τη φανέλα της Λαμίας τη σεζόν 2006-07 και μπορεί η παρουσία του να μην κράτησε πολύ, όμως η αγωνιστικότητά του, το πάθος που έβγαζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κυρίως ο εξαιρετικός χαρακτήρας του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους φίλους της ομάδας.

Και μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε, όμως ο Πιτσιόλο δεν ξέχασε ποτέ τη Λαμία.

Αντιθέτως, παρακολουθούσε διαχρονικά την πορεία της ομάδας και διατηρούσε το ενδιαφέρον του για όσα συνέβαιναν στην πόλη και τον σύλλογο.

Άλλωστε, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί του απευθείας από την Αργεντινή, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική συνομιλία με εικόνα και ήχο μέσω του Τρίο Μπελκάντο, όπου μοιράστηκε τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά του για τη Λαμία.

Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά το πέρασμά του από τα γαλανόλευκα, ο Αγκουστίν Πιτσιόλο επιστρέφει στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά όχι για επαγγελματικούς λόγους, αλλά με αφορμή ένα προσωπικό ταξίδι που τον φέρνει ξανά κοντά σε έναν τόπο που τον σημάδεψε.

Και φυσικά, από το πρόγραμμά του δεν θα μπορούσε να λείπει η Λαμία, μια πόλη που, παρά τη σύντομη παραμονή του, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μνήμη και την καρδιά του.

Η επίσκεψή του αποτελεί μια όμορφη αφορμή για να ξανασμίξει με παλιούς φίλους, να θυμηθεί στιγμές από μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική περίοδο και να διαπιστώσει από κοντά πόσο έχει αλλάξει η ομάδα και η πόλη όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά, εμείς ανυπομονούμε να τον συναντήσουμε από κοντά και να τον φιλοξενήσουμε στην εκπομπή «Διπλό Μαρκάρισμα» του Lamia Polis 87,7, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις ιστορίες του από τη Λαμία του τότε, αλλά και τις σκέψεις του για τη σημερινή πορεία της ομάδας και το μέλλον.

Άλλωστε μη ξεχνάμε, πώς μιλώντας μας πριν λίγα χρόνια, είχε αποκαλύψει πως ακολουθεί την προπονητική, εκφράζοντας την κρυφή του επιθυμία κάποια στιγμή να επιστρέψει στον σύλλογο.

Ποιος ξέρει. Ίσως αυτό το ταξίδι να αποτελέσει το εφαλτήριο!

Καλώς να ορίσεις ξανά στη Λαμία, Αγκουστίν!

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ….

Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Περισσότερα

STAY SOCIAL – STAY LAMIARA.GR

homadamou

Δημοφιλή