Χωρίς κατηγορία
Η Λαμία στην Ευρώπη, αν συνεχίσει έτσι….


Στα 36 του, ο Πίτι προέρχεται από μια μακρά καριέρα στην Ισπανία και είναι ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Αν και Καταλανός, συνδέθηκε περισσότερο με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, η οποία αποτελεί… μια κατηγορία μόνη της. Ο Πίτι αγαπήθηκε τόσο, που έφτιαξαν λέσχη οπαδών με το όνομά του! Στη Λαμία δεν ήρθε για να κολλήσει απλά ένσημα και το αποδεικνύει συνεχώς, έχοντας κίνητρο και πάθος να συνεχίσει όσο μπορεί τη σχέση λατρείας του με το τόπι. Και έχοντας γνωρίσει την προσέγγιση της Ράγιο, για εκείνον το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι.
Ο Ισπανός μιλάει στο gazzetta.gr για την νέα σελίδα της καριέρας του, τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και τη δική του ανάγνωση για το ποδόσφαιρο, καθώς και για το μέλλον του ίδιου και της ομάδας. Που αν συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι, θα χτυπά σε λίγα χρόνια την πόρτα της Ευρώπης!
Πώς είναι η ζωή στην Λαμία έπειτα από πολλά χρόνια στην Ισπανία και έναν στην Κύπρο;
«Όμορφη, πολύ όμορφη. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε η προοπτική του να ζήσω την εμπειρία του ελληνικού πρωταθλήματος. Να δω πώς είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα γήπεδα, τι επίπεδο ανταγωνισμού υπάρχει. Όλα πηγαίνουν πολύ καλά, είμαι χαρούμενος εδώ και βρισκόμαστε σε μια καλή κατάσταση στη Λαμία».
Τι εμπειρίες έχεις λοιπόν μέχρι στιγμής από το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Πολύ καλές! Μπήκα από την αρχή δυνατά, καθώς παίξαμε από νωρίς στο Πρωτάθλημα με τις μεγάλες ομάδες, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, ομάδες με μεγαλύτερο επίπεδο από εμάς. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε, να παίξουμε καλά ματς απέναντι σε αυτές τις ομάδες».
Τι είναι το πιο περίεργο που έχεις δει στην Ελλάδα;
«Οι οπαδοί. Εδώ οι εξέδρες είναι πολύ καυτές και τους επιτρέπονται πολλά που στην Ισπανία δεν γίνονται. Όπως καπνογόνα και φωτοβολίδες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, στην Ισπανία όλα αυτά είναι πολύ απαγορευμένα. Αυτό μου φαίνεται λίγο ξένο σε σχέση με ό,τι είχα συνηθίσει στην Ισπανία».
Η Λαμία νίκησε τον Παναθηναϊκό 4-1. Πώς ήταν η εμπειρία να παίζεις σε τέτοιες καιρικές συνθήκες και να νικάς μάλιστα μια μεγάλη ομάδα με αυτό το σκορ;
«Ήταν μια πρωτοφανής εμπειρία και για εμένα. Δεν είχα παίξει ποτέ σε ανάλογες καιρικές συνθήκες, με τόσο χιόνι. Ήταν ένα ματς πολύ δύσκολο για να αγωνιστείς. Εμείς όμως καταφέραμε όχι απλά να παίξουμε, αλλά να κάνουμε κι ένα μεγάλο ματς και η αλήθεια είναι πως με έκανε πολύ χαρούμενο, ήταν ό,τι καλύτερο πριν τα Χριστούγεννα».
Φοβόσουν πριν τη σέντρα λόγω των συνθηκών;
«Ναι, είναι φυσικό. Γιατί θα μπορούσαν να προκληθούν κάθε είδους τραυματισμοί για εμάς τους ποδοσφαιριστές. Είμαστε μια ομάδα που όταν έχουμε απουσίες, είτε από τραυματισμό είτε από τιμωρία, δυσκολευόμαστε, οπότε φοβόμουν μην υπάρξει κάποις τραυματισμός. Όχι μόνο για εμένα αλλά και για τους συμπαίκτες μου».
Υπήρχαν αρκετά παράπονα για το ότι το ματς ξεκίνησε κάποιοι, θεωρούσαν ότι έπρεπε να πάρει αναβολή…
«Είχα κι εγώ τις ίδιες σκέψεις, δεν ήταν το γήπεδο στην κατάλληλη κατάσταση για να δούμε ένα καλό ματς, για να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να το απολαύσει ο κόσμος. Όμως ήταν η απόφαση του διαιτητή, είδε ότι η μπάλα κυλούσε και έσκαγε και αποφάσισε να γίνει. Και στο τέλος φύγαμε με τη χαρά ότι νικήσαμε μια μεγάλη ομάδα».
Πόσο επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία της ομάδας σας μια νίκη τόσο εμφατική, απέναντι σε έναν παραδοσιακά μεγάλο σύλλογο;
«Η δική μας πρόθεση είναι να βλέπουμε απλά το επόμενο ματς και να μην επηρεαζόμαστε. Έχουμε ένα ρόστερ αρκετά μικρό, υπάρχει τώρα χρόνος για να έρθουν κι άλλοι παίκτες και μακάρι να πάρει η ομάδα κι άλλους καλούς ποδοσφαιριστές και να συνεχίσει έτσι. Θα είναι ωραίο να μπορεί να παλέψει έτσι και στα επόμενα ματς με τις μεγάλες ομάδες. Το αμέσως επόμενο παιχνίδι μας είναι με την Ξάνθη όμως και θα είναι πολύ δύσκολο».
Οι οπαδοί της Ράγιο έχουν λέσχη οπαδών που φέρει το όνομά σου. Την Penya Piti! Πώς είναι το συναίσθημα του να έχεις δώσει το όνομά σου στην λέσχη;
«Με κάνει πολύ χαρoύμενο το γεγονός αυτό. Είναι μια μεγάλη αναγνώριση για όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο σύλλογο. Όταν πήγα ήταν στην τρίτη κατηγορία και σιγά-σιγά αποκτούσε όλο και καλύτερους παίκτες, έκανε καλύτερες σεζόν και έφτασε στην Primera Division».
Σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στη Λαμία;
«Πάντα έχει να κάνει με την αναγνώριση του κόσμου! Ο κόσμος που έρχεται στο γήπεδο καταλαβαίνει την όρεξη με την οποία παίζεις για την ομάδα και το κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να τα δώσεις όλα, να παίξεις με όλες σου τις δυνάμεις. Aν στο τέλος αποφασίσουν να σου φτιάξουν λέσχη είναι απόφαση των οπαδών, αλλά για κάθε ποδοσφαιριστή είναι μεγάλη χαρά γιατί δείχνει ότι όλοι αναγνωρίζουν την καθημερινή δουλειά που κάνει για τον σύλλογο».
Γιατί η Ράγιο Βαγιεκάνο είναι ένας σύλλογος τόσο διαφορετικός;
«Είναι μια ομάδα της γειτονιάς, για τον κόσμο της το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα, δεν έχει να κάνει απλά με τη νίκη. Είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι μια ομάδα που απαλύνει τα προβλήματα που έχει καθημερινά ο κόσμος. Η Ράγιο προκαλεί συναισθήματα πολύ δυνατά, σε κάνει να αισθάνεσαι αγαπημένος και να απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο, να αισθανθείς μεγάλος ποδοσφαιριστής».
Πιστεύεις ότι το ποδόσφαιρο οφείλει να είναι κοντά στην κοινωνία και την κοινότητα που εκπροσωπεί, όπως στο Βαγιέκας;
«Το πιστεύω απόλυτα, πρέπει να είναι κοντά στον λαό, είναι σημαντικό. Ο κόσμος δεν πάει απλά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και τέλος. Γεννιούνται πολλά συναισθήματα για τους ποδοσφαιριστές που παίζουν στην ομάδα όταν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες. Τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τα είδωλά τους, υπάρχει μια προσέγγιση και όταν οι ποδοσφαιριστές και οι οπαδοί είναι ενωμένοι, όλα μπορούν να είναι πολύ καλύτερα».
Τι στόχους έχεις για τη συνέχεια της καριέρας σου στην Ελλάδα;
«Οι στόχοι μου συναντούν αυτούς της ομάδας. Να κάνουμε μια καλή σεζόν, στο τέλος της οποίας η ομάδα να μείνει στην πρώτη κατηγορία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για τη Λαμία. Πέρυσι ανέβηκε από την δεύτερη κατηγορία και είναι ένας σύλλογος που μπορεί να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Προς το παρόν όλα γίνονται πολύ καλά, δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλημα. Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι χαρούμενος και ευγνώμων προς το κλαμπ, πληρώνεται κανονικά κάθε μήνα και δεν έχει το παραμικρό ζήτημα. Μακάρι σε λίγα χρόνια η Λαμία να είναι ένας σύλλογος που να βγαίνει Ευρώπη, μπορεί αν συνεχίσει έτσι».
Έχεις παίξει αντίπαλος με τους διεκδικητές του τίτλου. Ποιος σου φάνηκε πιο ισχυρός;
«Για μένα, από αυτό που έχω δει, τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ φέτος είναι πιο οι δυνατοί. Σέβομαι τον Ολυμπιακό, είναι ένας τεράστιος σύλλογος, αλλά φέτος τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ είναι πιο συμπαγείς ομάδες, με λιγότερα κενά και νομίζω θα κοντράρουν πολύ τον Ολυμπιακό για τον τίτλο».
Είσαι 36 ετών. Σκέφτεσαι να συνεχίσεις;
«Το πάω χρόνο με το χρόνο. Κάθε χρόνο προσπαθώ, παθιάζομαι για να είναι οι αριθμοί μου καλοί και να βοηθάω την ομάδα. Όταν δεν αισθανθώ καλά σωματικά και πνευματικά θα σταματήσω, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Χτύπα ξύλο, δεν έχω τραυματισμούς. Θέλω να συνεχίσω και να παίξω όσο το δυνατόν περισσότερα ματς με τη Λαμία, να έχω πολλά γκολ και ασίστ και νομίζω θα υπάρχουν ομάδες που θα με θέλουν. Έχω πέντε γκολ και δύο ασίστ, νομίζω είναι καλά. Θέλω να πετύχω 8-10 γκολ και όσο το δυνατόν περισσότερες τελικές πάσες και να συνεχίσω του χρόνου να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο».
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
0xf320039c
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
-
ΠΑΣ Λαμία: Επιστροφή στη Γ΄ Εθνική έπειτα από 11 χρόνια – Ο παλιός γνώριμος που θα συναντήσει!
-
Pics | Βρέττας και Φράγκος υπέγραψαν τη νίκη πρεμιέρας για τη Λαμία στη Λευκάδα / Τηλυκράτης – ΠΑΣ Λαμία 0-2
-
Πήρε τη νίκη σε ματς ροντέο και έμεινε στο ρετιρέ / Πρόοδος Ρωγών – ΠΑΣ Λαμία 4-5!
-
Vid | Tα highlights του Τηλυκράτης – ΠΑΣ Λαμία
-
Νίκησε ξανά με ανατροπή και παρέμεινε μόνος πρώτος / ΠΑΣ Λαμία – Νέα Σελεύκεια 2-1
-
Κληρώσεις Γ΄ Κατηγορίας και Κυπέλλου Γυναικών από την ΕΠΟ
-
Vid | Nίκος Ίσσαρης: Από τη Λαμία γράφει ιστορία στον Πανάμα / O ρόλος του Χόρχε Αλβιάλ και η συμβουλή στους Έλληνες προπονητές
-
Vid | Τα Highlights του Πρόοδος Ρωγών – ΠΑΣ Λαμία 4-5
-
Γυναικεία Ομάδα: Πρεμιέρα εκτός έδρας με Ήρα Διρφύων Μεσσαπίων / Το πλήρες πρόγραμμα
-
ΠΑΣ Λαμία: Με επιστροφές ενόψει Τηλυκράτη – Μπήκε ο Φυτόπουλος
-
Δύο τερματοφύλακες από τη Λαμία στους «αιώνιους»: Μια ιστορική στιγμή για το φθιωτικό ποδόσφαιρο
-
Vid | Παπανικολάου: “Σημαντική για τον χαρακτήρα της ομάδας η ανατροπή”
-
Πρεμιέρα στη Γ’ Εθνική για τον ΠΑΣ Λαμία / Σέντρα στις 16:00 – Μετάδοση Lamia Polis 87,7
-
Γυναικεία Ομάδα: Αυτός θα είναι ο όμιλος του ΠΑΣ Λαμία
-
Γ’ Εθνική (3ος όμιλος): Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία
-
Vid | Φράγκος: “Δεν μπορείς να είσαι αδιάφορες όταν φοράς τη φανέλα του ΠΑΣ Λαμία – Θέλω να μείνω και μετά τη καριέρα μου στην ομάδα”
-
Κατηφόρης: “Να δείξουμε τις δυνατότητες μας κόντρα στην Λαμία που έπαιζε Super League”
-
ΑΕ Νέας Σελεύκειας: Με οδηγό τον Καρύδη και στόχο την ανάκαμψη απέναντι στη Λαμία
-
Γυναικεία Ομάδα: Φιλική ήττα από τις Ελπίδες Καρδίτσας
-
Νίκη πριν τη Λαμία για τον ΑΟΤ! – Tα αποτελέσματα της αγωνιστικής