Ακολουθήστε μας

Τοπικές Ειδήσεις

Φθιώτιδα: Άννα Γουργιώτη – ζωγράφος ετών 15 / “Σπουδάζει” τέχνη από το… Youtube (εικόνες)

To ταλέντο της στην ζωγραφική είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Πρόσφατα μάλιστα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 14η θέση του Πανελληνίου Διαγωνισμού Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Βοργίας, όπου συμμετείχαν 580 παιδιά.

Lamiara

Γεννήθηκε και ζει σε ένα μικρό χωριό της Υπάτης. Μόλις πάτησε τα 15 της χρόνια και αφού τελείωσε με άριστους βαθμούς το Γυμνάσιο, τώρα ετοιμάζεται για την Α’ Λυκείου. Αυτή είναι η Άννα Γουργιώτη και όπως θα διαπιστώσετε, είναι ένα χαρισματικό παιδί…

To ταλέντο της στην ζωγραφική είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Πρόσφατα μάλιστα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 14η θέση του Πανελληνίου Διαγωνισμού Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Βοργίας, όπου συμμετείχαν 580 παιδιά.

Η Αννα δεν διδάχθηκε ποτέ τη ζωγραφική. Δεν επισκέφθηκε ποτέ Πινακοθήκες και εκθέσεις. Ίσως αν είχε γεννηθεί σε μια άλλη χώρα με διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, το ταλέντο της να είχε εντοπισθεί και να είχε καλλιεργηθεί. Όμως στην Ελλάδα, το σχολείο πορεύεται πάντα μέχρι σήμερα στο ίδιο μοτίβο. Κατεύθυνση – Υλη – Πανελλαδικές. Οι ξεχωριστές δεξιότητες των μαθητών, μπαίνουν στο συρτάρι και αντί να εξελιχθούν, περιμένουν την αποφοίτηση από το Λύκειο…

«Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από πολύ μικρή. Στο χωριό κυρίως το χειμώνα δεν υπήρχαν παιδιά για να παίξω. Βρήκα διέξοδο ζωγραφίζοντας, Τα μπλοκ, τα μολύβια, οι μπογιές έγιναν οι φίλοι μου και η συντροφιά μου. Έτσι περνούσα  τον χρόνο μου. Γεμίζοντας κόλλες χαρτιού με σχέδια και χρώματα. Νομίζω και συναισθήματα…» λέει η ίδια στο Lamianow.

«Οι μόνοι που αναγνώρισαν την κλήση μου στην ζωγραφική, ήταν οι γονείς μου. Αν και οι ίδιοι, ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη, αναγνώρισαν από την αρχή την κλήση μου και με παρότρυναν να συνεχίσω. Τώρα, μετά τον διαγωνισμό, άρχισαν περισσότεροι άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, να βλέπουν τα σχέδια μου και να μου λένε πως πρέπει να καλλιεργήσω το ταλέντο μου…»

«Θα ήθελα πολύ να μάθω όσο γίνεται περισσότερα πράγματα. Στο Γυμνάσιο διδαχτήκαμε Ιστορία της Τέχνης. Έγινε το αγαπημένο μου μάθημα. Από τότε άρχισα να ψάχνω στο internet περισσότερες γνώσεις. Με γοήτευσε η Αναγέννηση. Μαγεύτηκα. Κόλλησα μαζί της. Εμπνεύστηκα.Προσπάθησα να τη μελετήσω,  όσο μπορεί να γίνει αυτό βέβαια μέσα από ένα τάμπλετ… Συνεχίζω να ψάχνω. Να αναζητώ πληροφορίες. Θέλω να πάθω τα πάντα. Τις τάσεις, τα ρεύματα της τέχνης, τους μεγάλους ζωγράφους….»

«Το Youtube έγινε κατά κάποιο τρόπο ο «δάσκαλος» μου. Άρχισα να ψάχνω βιντεάκια, που με βοήθησαν πολύ στο να εξελίξω τον τρόπο που ζωγραφίζω. Παρακολουθώ όσο περισσότερα μπορώ για να γίνω καλύτερη…»

«Το όνειρο μου είναι τελειώνοντας το Λύκειο να περάσω στην Σχολή Καλών Τεχνών. Να επισκεφθώ εκθέσεις ζωγραφικής, Πινακοθήκες. Να δω πολλές συλλογές έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και κάποτε να γίνω και εγώ μια ξεχωριστή ζωγράφος!»

Τοπικές Ειδήσεις

H φύση μεγαλούργησε οι αρχές απαξίωσαν – Το Κεφαλόβρυσο Μεξιατών εκπέμπει SOS (Φωτό-Βίντεο)

Ως εδώ φτάνει το μεγαλείο της φύσης που ζωγράφισε πινελιά πινελιά ένα μαγικό τοπίο. Και κάπου εδώ ξεκινά και το μεγαλείο της ανθρώπινης αδιαφορίας, που αφήνει ρημαγμένο το μικρό παραδεισένιο Κεφαλόβρυσο…

Lamiara

13μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, φτάνουμε στις Μεξιάτες. Το χωριό που ξεκουράζεται στα πόδια της Οίτης που υψώνεται καταπράσινη και επιβλητική υπενθυμίζοντας το μεγαλείο της φύσης. Στον κεντρικό δρόμο στα καφενεία του χωριού λιγοστοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τσιπουράκι τους, κάτω από τα δροσερά πλατάνια…

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα αυτά είναι γνωστά, ίσως και συνηθισμένα…

Υπάρχει όμως εκεί, στη μέση του χωριού, μια στροφή αριστερά που κάνει τη διαφορά. Είναι τα λίγα εκείνα μέτρα σε ένα δρομάκι,  που οδηγούν σε μια πραγματική όαση.

Κεφαλόβρυσο Μεξιατών. Όλοι το έχουν ακούσει. Λίγοι το έχουν επισκεφθεί. Ένας μικρός παράδεισος μόνο για μυημένους. Ένα μωσαϊκό φτιαγμένο από υλικά της φύσης, τακτοποιημένα όλα σε ιδανικές αναλογίες, που συνθέτουν έναν αληθινό έργο τέχνης.

Αιωνόβια πλατάνια, δέντρα θεόρατα ανάμεσα στη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Λέγεται πως τα πλατάνια των Μεξιατών είναι από ιστορικότερα σε όλη την Ελλάδα, απομεινάρια του Αινιανικού δάσους στον κάμπο του Σπερχειού. Σε αυτό το δάσος αναφέρεται ως και ο Όμηρος που σημειώνει ότι από την ξυλεία του φτιάχνονταν τα τρίτα κατά σειρά κατάρτια των πλοίων της Ελλάδας.

Το Κεφαλόβρυσο είναι ο ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, για πεζοπόρους, για ποδηλάτες ή απλώς για ρομαντικούς. Το ονειρικό τοπίο ανάμεσα στην βλάστηση και ο συνδυασμός με τα τρεχούμενα δροσερά νερά, σε προκαλούν να αφεθείς στην μαγεία τους. Εκεί όπου δεν έχουν θέση τα ρολόγια και το άγχος της καθημερινότητας. Εκεί που τον πρώτο λόγο έχουν, το καθαρό οξυγόνο, τα κελαηδίσματα των πουλιών  και γιατί όχι μια δροσερή βουτιά στη λιμνούλα…

Ως εδώ φτάνει το μεγαλείο της φύσης που ζωγράφισε πινελιά πινελιά ένα μαγικό τοπίο. Και κάπου εδώ ξεκινά και το μεγαλείο της ανθρώπινης αδιαφορίας, που αφήνει ρημαγμένο το μικρό παραδεισένιο Κεφαλόβρυσο….

Γιατί για να φτάσεις ψηλά ως την πηγή, για να δροσιστείς στην μικρή τεχνητή λιμνούλα, για να διασχίσεις την απαράμιλης ομορφιάς όαση των Μεξιατών, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον ταλέντο ακροβάτη.

Τα ξύλινα γεφυράκια ξεχαρβαλωμένα. Κάποια στέκουν ακόμη υπομονετικά. Τα περισσότερα όμως δεν άντεξαν και έγιναν απροσπέλαστα ή «περνάτε με δική σας ευθύνη» λόγω της επικινδυνότητας τους.

Πάνε 20 περίπου χρόνια από τότε που στο Κεφαλόβρυσο φτιάχτηκαν τα μονοπάτια με τα ξύλινα γεφυράκια για να μετατραπεί η περιοχή σε τόπο αναψυχής.

Από τότε μέχρι σήμερα καμία αρχή –όπως δείχνουν και οι εικόνες- δεν ξανά – ασχολήθηκε με το Κεφαλόβρυσο. Μέχρι, που ότι είχε κατασκευαστεί, ρήμαξε. Η ανάπλαση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η αδιαφορία διαχρονική και ταυτόχρονα εξοργιστική, αν αναλογιστεί κανείς ότι με ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ, το Κεφαλόβρυσο θα ήταν ένας ασφαλής πανέμορφος προορισμός για μικρές αποδράσεις από την πόλη αλλά και πόλος έλξης για εκδρομείς που φτάνουν στην περιοχή μας αναζητώντας να γεμίσουν τα μάτια και την ψυχή τους, με το θαύμα της φύσης.

Όχι δεν θα κλείσουμε με μια φράση τύπου «ας ελπίσουμε ότι οι τοπικοί άρχοντες και οι υπηρεσίες θα κάνουν ό,τι μπορούν…» θα κλείσουμε απαιτώντας να συμπεριφερθούν στο Κεφαλόβρυσο όπως του αξίζει. Αποκαθιστώντας τις φθορές και παραδίδοντας το ασφαλές στους επισκέπτες του.


Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το Lamianow.gr 

                                        

Περισσότερα

Δημοφιλή

>