Απόψεις
Η συγνώμη του Ρόμανιτς είναι η ελπίδα / Οι λύσεις έρχονται εκ των έσω


Η 5η ήττα στο πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη και δεν ήταν αυτή που έφερε την…”γιούχα” στο τέλος του παιχνιδιού. Αυτή ήρθε λόγω της έλλειψης ταυτότητας αυτής της ομάδας που δείχνει βαριά άρρωστη και το γιατρικό αγνοείται. Βαδίζοντας στο αβέβαιο, με την δυσπιστία να είναι πλέον διάχυτη στον κόσμο της Λαμίας, η μόνη ελπίδα είναι η συγνώμη του Ρόμανιτς μετά το τέλος του ματς….
Γράφει ο Νίκος Μώκος
Σίγουρα η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα έχει προκαλέσει προβληματισμό, οργή, απαισιοδοξία και ένα κλίμα αμφισβήτησης. Δεν είναι αθέμιτο ο κόσμος να αντιδρά δυσάρεστα με την εικόνα της ομάδας, η μίξη όμως όλων των παραπάνω μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα γεγονότα.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια που η ομάδα έχει περιέλθει σε αυτή τη κατάσταση σε τόσο μεγάλο βαθμό. Θέλετε υπό τον φόβο του υποβιβιασμού, θέλετε λόγω της αβεβαιότητας στα διοικητικά, λόγω της έλλειψης αγωνιστικής ταυτότητας; Ίσως να είναι και λίγο από όλα. Η ουσία είναι ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά και άμεσα, το τρένο φαίνεται να χάνεται….
Μπορεί να αλλάξει κάτι άμεσα; ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει κάτι και αυτό το φορτίο πέφτει στις πλάτες του Μπάμπη Τεννέ. Κλείνοντας ένα μήνα στην ομάδα, οι κυανόλευκοι δεν έχουν παρουσιάσει κάτι περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο, οι αλλαγές φανερώνουν σύγχυση και όλα αυτά πρέπει να αναλυθούν από τους αρμόδιους.
Σε αυτή τη φάση, ίσως χρειάζεται η επίκληση στο συναίσθημα, το “χτύπημα στο εγωϊσμό” ποδοσφαιριστών που…πονάνε την ομάδα, ποδοσφαιριστών της Λαμίας! Πάρτε ας πούμε για παράδειγμα του Μπουλούλη. Έχει κάνει δύο ματς κυριολεκτικά…φωτιά, έχει καταπιεί πολλά χιλιόμετρα βγάζοντας πάθος και ένταση για 90 λεπτά…
Στην αρχή της σεζόν, έβγαινε προς τα έξω πως η ομάδα θα στηριχθεί στα δικά της παιδία, στις ακαδημίες της. Αυτό το είδαμε έντονα, με θετικό πρόσημο στα φιλικά. Σταδιακά χάθηκε με τον Γιώργο Πετράκη να έχει την πίεση των αποτελεσμάτων και φαίνεται να εγκαταλείπετε με την έλευση Τεννέ. Αποδεικνύεται και από την 19μελή! αποστολή με τον Παναθηναϊκό.
Ίσως, επαναλαμβάνω ίσως, η λύση να βρίσκεται στη Νέα Άμπλιανη και να ακούει στο όνομα Κωστίκας, Βλαχομήτρος, Νικολόπουλος! Γιατί; Ο Αραμπούλι για δεύτερο ματς έγινε αλλαγή στην αλλαγή δείχνοντας πως δεν είναι στα καλύτερά του, ο Ντέλετιτς απέχει πολύ από αυτόν που ξέρουμε και το ξέρει και ο ίδιος, ο Βιγιάλμπα προβληματίζει με την εικόνα του. Και δεν είναι μόνο αυτοί…
Αντίθετα οι προαναφερθέντες, μαζί με τον Τσούκαλο και τον Μπουλούλη, είναι οι μόνοι που…”έχουν ντροπή” όπως πολύ σωστά είπε ένας φίλος και δανείζομαι την φράση του για την εικόνα της ομάδας, είναι οι μόνοι που έχουν κίνητρο, είναι οι μόνοι, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια που αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να βοηθήσουν στο να βγει η ομάδα από αυτή τη κρίση… Το έχουμε δει πολλές φορές σε πολλές ομάδες, οι λύσεις να έρχονται εκ των έσω!
Και για να επιστρέψω κλείνοντας στον τίτλο, ο Λάζαρ Ρόμανιτς, μπορεί να έχασε το πέναλτι, όμως η ειλικρίνειά του και η απογοήτευση στο πρόσωπό του μετά το ματς, μπορούν να αποτελέσουν ελπίδα για το μέλλον.
“Παιδιά συγνώμη” είπε χαρακτηριστικά αποχωρώντας περίλυπος από το γήπεδο σε εκπροσώπους του τύπου δίνοντας την υπόσχεση πως θα ρεφάρει με την Λάρισα. Και η ελπίδα δεν είναι μόνο ότι το είπε, αλλά ότι είναι σίγουρο πως θα υπερβάλει εαυτόν για να το καταφέρει κιόλας….
ΥΓ. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν τις επόμενες ημέρες υπάρξει…επίσκεψη των φίλων της ομάδας στο προπονητικό της Νέας Άμπλιανης…
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
Απόψεις
«Καμιά ομάδα δεν λύγισε από το μπόι της αλλά από τη σκιά που της φόρεσαν.» / Γράφει ο Νίκος Μώκος


Στο ποδόσφαιρο υπάρχει μια παλιά, σχεδόν αυτονόητη αρχή: ό,τι δεν χτίζεις σωστά το καλοκαίρι, θα το βρεις μπροστά σου τον χειμώνα. Η Λαμία το καλοκαίρι παραβίασε αυτή την αρχή. Μπήκε στη σεζόν με μισή προετοιμασία λόγω των όσων γνωστών συνέβησαν τότε, με εκπτώσεις στον χρόνο, στη δουλειά, στη λεπτομέρεια. Αυτά δεν είναι θεωρητικά. Είναι η βάση του “επαγγελματικού” αθλητισμού. Και έτσι οφείλει να λειτουργεί ο ΠΑΣ Λαμία ακόμη και στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Όπως έμαθε τα τελευταία χρόνια.
Γράφει ο Νίκος Μώκος
Κι όμως, για ένα σημαντικό διάστημα, η Λαμία έμοιαζε να αψηφά τη λογική. Να υπερβαίνει τα δεδομένα της. Εκεί πολλοί τα απέδιδαν στο brand name, στο «μέταλλο», σε νοοτροπία. Η αλήθεια είναι πιο σύνθετη και πιο απλή ταυτόχρονα.
Καθοριστικός παράγοντας αυτής της υπέρβασης ήταν ο Λάκης Παπανικολάου. Όχι επειδή είπε μεγάλα λόγια. Αλλά επειδή γνώριζε σε βάθος την πλειοψηφία του ρόστερ. Ήξερε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Και κατάφερε για σημαντικό διάστημα να πάρει το 101% από τον καθένα. Αυτό είναι κάτι που το πιστώνεται. Δεν είναι εύκολο να φέρνεις έναν ποδοσφαιριστή στο όριό του χωρίς να τον σπας. Να δημιουργείς ένα σύνολο που λειτουργεί πάνω από το άθροισμα των μονάδων του.
Κάπου εκεί, ο δημόσιος λόγος ξέφυγε. Από τον ρεαλιστικό στόχο της εξάδας περάσαμε σε συζητήσεις περί ανόδου και πρωταθλητισμού. Προσδοκίες που φούσκωσαν σαν μπαλόνι πάνω από τα αποδυτήρια. Όμως ο στόχος από την αρχή ήταν καθαρός: η είσοδος στην εξάδα. Αυτός ήταν ο κανόνας. Όλα τα υπόλοιπα ήταν όνειρα που ειπώθηκαν πιο δυνατά απ’ όσο άντεχε η πραγματικότητα. Κι όταν τα όνειρα γίνονται απαιτήσεις, βαραίνουν τα πόδια.
Όμως το ποδόσφαιρο δεν ξεχνά. Όταν η βάση δεν είναι πλήρης, όταν η προετοιμασία είναι μισή, η σεζόν θα κάνει τον κύκλο της. Η αγωνιστική κάμψη φυσιολογικά θα ερχόταν.
Η αποχώρηση του Παπανικολάου και η έλευση του Βαγγέλη Στουρνάρα συνέπεσαν με αυτή ακριβώς τη φάση. Ο Στουρνάρας είναι ένας καλός και φερέλπις προπονητής. Ανέλαβε μια ομάδα στην κορύφωσή της που έμπαινε, αναπόφευκτα, σε κύκλο φθοράς. Η κριτική προς το πρόσωπό του οφείλει να λαμβάνει υπόψη το timing. Στο ποδόσφαιρο, το timing είναι συχνά πιο ισχυρό από την πρόθεση.
Δεν λέει κανείς ότι η εικόνα της Λαμίας είναι πλήρης. Δεν είναι. Αλλά με τις συνθήκες εκκίνησης, με τον τρόπο που στήθηκε η σεζόν, η ομάδα δεν μπορούσε ρεαλιστικά να διεκδικήσει κάτι πέρα από τον αρχικό της στόχο. Κι αυτός ήταν σαφής: η είσοδος στην εξάδα.
Και τώρα, μια Κυριακή μακριά, βρίσκεται μπροστά στην αλήθεια της. Με ένα θετικό αποτέλεσμα «κλειδώνει» εκτός απροόπτου την εξάδα. Δηλαδή επιτυγχάνει αυτό που έβαλε ως προορισμό όταν ξεκινούσε το ταξίδι. Κι όμως, αντί για προσμονή, ακούγονται διάφορα περί αφεντικού, χωριών και εκδίκησης. Σαν σε ταινία.
Αυτά τα παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια. Γιατί αγωνίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες, σήκωσαν βάρος προσδοκιών που δεν δημιούργησαν τα ίδια και εξακολουθούν να παλεύουν. Η κριτική πρέπει να έχει μέτρο και μνήμη. Να θυμάται από πού ξεκίνησε η ομάδα και ποιος ήταν ο στόχος της.
Και στο ποδόσφαιρο, καμιά φορά, το να στέκεσαι όρθιος είναι η μεγαλύτερη νίκη. Ο ΠΑΣ Λαμία τούτη τη στιγμή δε χρειάζεται ούτε αόρατους εχθρούς, ούτε παραπάνω πίεση από όση αντέχει. Απλά, λίγη περισσότερη ποδοσφαιρική λογική. Σε όλους τους τομείς!
ΥΓ. Τσικνοπέμπτη σήμερα. Θα μπορούσε να γιορτάζεται αυτή η μέρα στον ΠΑΣ Λαμία. Δεν είναι και λίγο αυτό που είχε πετύχει αυτή η ομάδα τη Τσικνοπέμπτη του 2019 στο Φάληρο. “Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε” ή “διηγώντας τα να κλαις”;
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
-




Γυναικεία Ομάδα: Τεράστιο διπλό με ανατροπή για τις κυανόλευκες
-






«Καμιά ομάδα δεν λύγισε από το μπόι της αλλά από τη σκιά που της φόρεσαν.» / Γράφει ο Νίκος Μώκος
-




Αυτοκτονία με ανατροπή στη Κέρκυρα / Λευκίμμη – ΠΑΣ Λαμία 3-2
-




Vid | Αφροδίτη Μανίτα στο “ΔΙΠΛΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ”: Προτεραιότητα τα κορίτσια, όχι η άνοδος
-




Έμεινε όρθιος με λυτρωτή Τσόφλιο / Ελασσόνα – ΠΑΣ Λαμία 1-1
-




Vid | Tα highlights του Λευκίμμη – ΠΑΣ Λαμία 3-2
-




Μεταγραφικά: Αποχωρήσεις στον ΠΑΣ Λαμία – Συνεχίζει στον Αστέρα Σταυρού ο Λιοπύρης
-




Γ’ Εθνική: Με μαύρα περιβραχιόνια και ενός λεπτού σιγή η δράση στα γήπεδα
-




Στουρνάρας: “Ο αρχικός στόχος επετεύχθη – Η Λαμία χρειάζεται περισσότερο σεβασμό”
-




Επέστρεψε στις νίκες με πεντάρα / ΠΑΣ Λαμία – Ανθούπολη 5-0
-




Γ’ Εθνική: Η φυσιολογική “κοιλιά” της Λαμίας και το αήττητο της Ελασσόνας!
-




Φίλαθλοι: Η Λαμία τίμησε τους αδικοχαμένους από την εξέδρα
-




Στουρνάρας: “Σημαντική νίκη που τη χρειαζόμασταν”
-




«Στουρνάρας: “Never give up” ενόψει του κρίσιμου αγώνα με την Ανθούπολη»
-




Ισοπαλία στο ΔΑΚ και σφράγισε τα play offs/ ΠΑΣ Λαμία – Αστ. Σταυρού 1-1
-




Στραβοπάτημα στο Σχηματάρι / Αναγέννηση Σχηματαρίου – ΠΑΣ Λαμία 0-0
-




Γ’ Εθνική – 3ος Όμιλος: «Φωτιά» για την 6η θέση – Όλα τα σενάρια πριν την κρίσιμη 26η αγωνιστική
-




Vid | Διεθνή: Ο Χουλκ έπαθε…Ντότη
-




Vid | Στουρνάρας: “Περιμένουμε την κλήρωση και συνεχίζουμε τη προσπάθεια μας”
-




Μοιρασιά στην Άρτα και φωτιά στη μάχη της εξάδας / Aναγέννηση Άρτας – ΠΑΣ Λαμία 1-1
















