Απόψεις
Η επανασπορά της ντροπής και το στημένο περιβάλλον της Αγιάς


Αυτό που συνέβη στην Αγιά δεν ήταν ατυχία ούτε συγκυρία, ούτε “έλλειψη γηπέδων”. Ήταν μελετημένο έγκλημα. Μια προμελετημένη απόφαση που είχε έναν και μόνο στόχο: να αναγκάσει τη Λαμία να παίξει σε ακατάλληλο γήπεδο, σε έναν αγώνα που από το πρώτο λεπτό έμοιαζε καταδικασμένος να ξεφύγει από κάθε έννοια ποδοσφαίρου.
Γράφει ο Νίκος Μώκος / Αποκλειστικά για το Lamiara.gr
Η Ανθούπολη είχε κανονικά το γήπεδό της στη Φιλιππούπολη. Εκεί όπου έπαιξε τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου απέναντι στον Άρη Φιλιατών. Μόλις λίγες μέρες μετά, ανακοινώθηκε πως το γήπεδο “μπαίνει σε επανασπορά” και ξεκίνησαν οι εργασίες. Επανασπορά, δηλαδή σπορά νέου χλοοτάπητα.
Και τώρα, μόλις είκοσι μέρες μετά, κάποιοι έκριναν ότι το χορτάρι είναι “έτοιμο”. Ποιοι ακριβώς; Με ποια επιστημονική βάση; Γιατί όποιος έχει στοιχειώδη γνώση, ξέρει πως ο σπόρος σε 20 μέρες ούτε φυτρώνει σωστά, ούτε ριζώνει, ούτε αντέχει πατήματα. Θέλει τουλάχιστον έξι με οκτώ εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί. Άρα το γήπεδο της Φιλιππούπολης δεν ήταν ποτέ πραγματικά “εκτός” απλώς δηλώθηκε έτσι.
Κι όμως, αντί να ζητηθεί αναβολή ή να βρεθεί αξιοπρεπής λύση, η ομάδα μεταφέρθηκε στην Αγιά. Σε έναν αγωνιστικό χώρο που θύμιζε περισσότερο βοσκότοπο παρά γήπεδο Γ’ Εθνικής. Το αποτέλεσμα; Ένα παιχνίδι χωρίς ρυθμό, με μπάλα που αναπηδούσε απρόβλεπτα και με κάθε πάτημα να κρύβει κίνδυνο τραυματισμού. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο είναι κοροϊδία με σφραγίδα.
Και για να ολοκληρωθεί το «σενάριο», ήρθε η τραγική διαιτησία του Πέτσα. Ένα πέναλτι μαρς στο πρώτο μέρος, μπροστά στα μάτια του, αγνοήθηκε προκλητικά. Η ισορροπία του αγώνα χάθηκε, η ψυχολογία άλλαξε, και το αποτέλεσμα κρίθηκε όχι μέσα στο γήπεδο αλλά μέσα από αποφάσεις και επιλογές ανθρώπων που δεν τίμησαν τη σφυρίχτρα τους.
Ας είμαστε ξεκάθαροι:
Αυτό δεν ήταν “σύμπτωση”, ήταν οργανωμένη τακτική. Μια αλλαγή γηπέδου που έγινε επί τούτου, για να στερηθεί η Λαμία τα βασικά: έναν σταθερό αγωνιστικό χώρο, ίσους όρους, και ασφάλεια παικτών. Όταν μια διοργάνωση επιτρέπει τέτοια τεχνάσματα, όταν υπογράφονται άδειες καταλληλότητας για γήπεδα που ακόμη “φυτρώνουν”, τότε δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο. Μιλάμε για σκηνοθετημένη παρωδία.
Η Λαμία πλήρωσε το τίμημα της σοβαρότητάς της. Γιατί φαίνεται πως στο πρωτάθλημα αυτό, όποιος δουλεύει επαγγελματικά, όποιος τιμά το παιχνίδι, γίνεται στόχος. Όσο όμως υπάρχουν τέτοιες μεθοδεύσεις, άλλο τόσο θα μεγαλώνει και η αποφασιστικότητα αυτής της ομάδας να αποδεικνύει στο γήπεδο όποτε υπάρχει πραγματικό γήπεδο ποιος αξίζει τον σεβασμό.
Υ.Γ. Σε είκοσι μέρες δεν δένει χλοοτάπητας. Σε είκοσι μέρες δένουν μόνο συμφέροντα. Και όσο αυτά υπερισχύουν της λογικής, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα παραμένει βουτηγμένο στο βούρκο εκεί όπου κάποιοι θέλησαν να σύρουν και τη Λαμία.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
Απόψεις
ΠΑΣ Λαμία: Μεγάλος για την κατηγορία, μικρός για τον εαυτό του / Του Νίκου Μώκου


Στη Γ’ Εθνική, οι ισορροπίες είναι απλές. Παίζεις, κερδίζεις, ανεβαίνεις. Ή, δεν παίζεις, χάνεις, βυθίζεσαι. Η Λαμία μοιάζει να έχει βρει έναν τρίτο δρόμο: αυτόν της σταδιακής, αθόρυβης, αλλά σταθερής συρρίκνωσης. Όχι αγωνιστικής. Αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει με τα δεδομένα της κατηγορίας. Της συρρίκνωσης της ίδιας της υπόστασής της.
Γράφει ο Νίκος Μώκος
Για μια ομάδα που πέρασε μια σχεδόν δεκαετία στα σαλόνια της Super League 1, που έφτιαξε όνομα και αναγνωρισιμότητα, δεν μπορεί η κουβέντα της πόλης να είναι «μας αδικούν», «μας πολεμούν», «μας έχουν βάλει στο μάτι». Αυτά είναι πολυτέλειες των μικρών. Όχι των ομάδων που ζητούν να παραμείνουν μεγάλες, έστω και μέσα σε μια μικρή κατηγορία.
Η Λαμία, αντί να λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο αναφοράς του ποδοσφαιρικού χάρτη στον Νομός Φθιώτιδας, επιτρέπει το αντίθετο: Να συζητείται ότι άλλοι έχουν μεγαλύτερη επιρροή. Ακόμη κι εντός των τειχών. Δεν έχει σημασία αν ισχύει σημασία έχει ότι κυκλοφορεί. Και μόνο που κυκλοφορεί, μικραίνει την ομάδα.
Η δυναμική που χτίστηκε με κόπο, με χρήματα, με δουλειά, με ατέλειωτες ώρες ανθρώπων που δεν φαίνονται βρίσκεται σήμερα διάτρητη. Σαν ένα σακάκι καλό που κάποτε φόρεσες σε επίσημες περιστάσεις τώρα το κρατάς στη ντουλάπα, τσαλακωμένο, χωρίς να ξέρεις αν πρέπει να το φορέσεις ξανά ή να το χαρίσεις. Η Λαμία δείχνει να μην ξέρει τι θέλει να είναι. Και αυτό είναι πάντα χειρότερο από το να ξέρεις ότι είσαι μικρός.
Το πιο ανησυχητικό δεν είναι η κατηγορία, είναι ότι φίλαθλοι και περίγυρος, αντί για παράγοντες σταθερότητας, γίνονται πολλαπλασιαστές αμφιβολίας. Ασχολούνται περισσότερο με τις «χάρες» των άλλων παρά με τις δικές τους αδυναμίες. Σαν να ψάχνεις στον διπλανό το γιατί δεν βρέχει, ενώ κρατάς ομπρέλα μέσα στο σαλόνι.
Μια ομάδα με brand, με ιστορική διαδρομή, με εμπειρία ανώτερων επιπέδων, δεν μπορεί να εκπέμπει εικόνα ομάδας-θύματος. Δεν γίνεται να μιλά για «κέντρα αποφάσεων» και «επιρροές» και «αδικίες». Αυτά είναι ομολογίες μειονεξίας. Και οι μεγάλες ομάδες δεν ομολογούν μειονεξία. Τη διορθώνουν. Βέβαια αυτό απαιτεί και ισχυρό διοικητικό αποτύπωμα. Κάτι που σε αυτή την έκδοση του ΠΑΣ Λαμία, με όσα προηγήθηκαν το καλοκαίρι και όσα ισχύουν σήμερα, λείπει. Μιλάμε για μία διοίκηση πρωτοδικείου που πήρε τη καυτή πατάτα άλλωστε. Δεν μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις.
Η Λαμία μπορεί να επιστρέψει. Έχει τον κόσμο, έχει το όνομα, έχει τη βάση. Αυτό που δεν έχει και πρέπει να ξαναβρεί είναι αυτοπεποίθηση. Όχι αλαζονεία. Αυτοπεποίθηση.
Αν η Λαμία συνεχίσει να μικραίνει τον εαυτό της, δεν θα χρειαστεί κανείς άλλος να το κάνει.
Όταν αποφασίσει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μεγάλη, τότε η Γ’ Εθνική θα μοιάζει από μόνη της πολύ μικρή.
Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.
-




Aud Στουρνάρας: «Θέλουμε γεμάτο τον ΔΑΚ – το πρώτο ματς μπορεί να αλλάξει τα πάντα»
-




ΠΑΣ Λαμία: Φιλικό με Παρνασσό Αμφίκλειας πριν τα Play Offs
-




ΠΑΣ Λαμία: Μεγάλος για την κατηγορία, μικρός για τον εαυτό του / Του Νίκου Μώκου
-




Play Offs Γ’ Εθνικής: Πρεμιέρα εντός έδρας με Άρη Φιλιατών ο ΠΑΣ Λαμία / Το πλήρες πρόγραμμα
-




Παρασκευή 13/3 η κλήρωση για τη 2η και 3η φάση της Γ’ Εθνικής
-






Στουρνάρας: «H ομάδα δημιουργήθηκε τελευταία στιγμή δεν ήταν αρχικός στόχος η άνοδος – Δώσαμε το 100%»
-




Πλήρης και αποφασισμένος ο ΠΑΣ Λαμία για το ξεκίνημα των Play Offs
-




«Ανώτερη αλλά άστοχη η Λαμία, “κόλλησε” στο 0-0 με τον Άρη Φιλιατών»
-




Live Streaming: Η Κλήρωση της Γ’ Εθνικης (Playoffs & Playout)
-




Pics | «Άγρια Δύση» στη Λαμία καταγγέλει η Ελασσόνα / Στο Νοσοκομείο Λαμίας ο Σαραφίδης – Τι αναφέρει το Φύλλο Αγώνα
-




Ορισμός – Πρόκληση: Ο Τσίντζας στο ΠΑΣ Λαμία – Άρης Φιλιατών
-




Στουρνάρας: «Δίνουμε το 200%, αλλά το γκολ δεν έρχεται – Must win τα επόμενα παιχνίδια»
-




Aud | Μουρούτης: «Σεβασμός στη Λαμία, αλλά στόχος το θετικό αποτέλεσμα»
-




Τοπικά: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Θανάση Παπακώστα
-




Ντέρμπι με τα όλα του, χωρίς νικητή / Αστέρας Σταυρού – ΠΑΣ Λαμία 0-0
-




Έ(Χ)ασε τεράστια ευκαιρία για κορυφή / ΠΑΣ Λαμία – Ελασσόνα 1-1
-




Live Chat & Ραδιοφωνική Μετάδοση: ΠΑΣ Λαμία – Άρης Φιλιατών
-




Γ’ Εθνική: Το διαιτητικό τρίο στο Αστέρας Σταυρού – ΠΑΣ Λαμία
-




Aud | Πριν το πρώτο σφύριγμα: Οι προπονητές της πρώτης εξάδας μοιράζονται τις σκέψεις τους για τα Play Offs της Γ’ Εθνικής
-




Απόδραση με Φράγκο και την Κυριακή έχει “τελικό” / Τηλυκράτης – ΠΑΣ Λαμία 0-1
















