Ακολουθήστε μας

Νέα

Παρουσιάστηκε το VAR στους διαιτητές της Super League (pics)





Σε τροχιά… VAR μπαίνει σταδιακά το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Το πρώτο επίσημο επιμορφωτικό σεμινάριο λειτουργίας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του VAR διοργανώθηκε σήμερα από την ΕΠΟ, σε συνεργασία με τη FIFA και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB). Το σεμινάριο παρακολούθησαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας με τους 24 αξιολογημένους διαιτητές της Super League και εκπρόσωποι των ομάδων της Super League, ενώ ο Ελερέι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Γραμμένο, και τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Βίτορ Περέιρα.

Ο παλαίμαχος Βρετανός διεθνής διαιτητής, Ντέιβιντ Ελερέι, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), παρουσίασε μαζί με τον VAR Project Leader της Κ.Ε.Δ., Μιχάλη Κουκουλάκη, το Video Assistant Referee (VAR) και την υλοποίησή του σε ώρα αγώνα.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε και από πολλά παραδείγματα αλλά από παιχνίδια του εξωτερικού όπως το πρωτάθλημα της Ιταλίας όπου χρησιμοποιείται αλλά και αγώνες Εθνικών ομάδων.
Το δελτίο Τύπου αναφέρει:
“Το V.A.R. και η υλοποίησή του σε ώρα αγώνα παρουσιάστηκαν από τον βρετανό Ντέιβιντ Έλερει, παλαίμαχο διεθνή διαιτητή, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και τεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) και τον V.A.R. Project Leader της Κ.Ε.Δ. Μ. Κουκουλάκη.
Το πρώτο επίσημο επιμορφωτικό σεμινάριο λειτουργίας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Video Assistant Referee διοργανώθηκε σήμερα από την Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με την FIFA και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).
Το V.A.R. workshop παρακολούθησαν τα μέλη της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. με τους 24 αξιολογημένους διαιτητές της Super League, οι εκπρόσωποι των ομάδων της Super League και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. Ο κ. Έλερει συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Ε. Γραμμένο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Β. Περέιρα.

Η «ταυτότητα» του Video Assistant Referee:


O VAR expert της ΙFAB και της FIFA κ. Ντέιβιντ Ελερέι χαρακτήρισε το πρόγραμμα Video Assistant Referee ως τα «έξτρα μάτια του διαιτητή», διευκρίνισε βασικά σημεία της λειτουργίας του και έδωσε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την έως τώρα εφαρμογή του.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους του τηλεοπτικού μέσου που καλύπτει τον αγώνα και τόνισε τη σημασία του ρόλου των σχολιαστών και των δημοσιογράφων, κυρίως ως προς την εκμάθηση και αφομοίωση τόσο της σχετικής ορολογίας όσο και της λειτουργίας του.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις άνθρωποι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελέγχου (operating room): Ο Video Assistant Referee (VAR), ο Assistant VAR (AVAR) και ο Replay Operator. Οι δύο πρώτοι πρέπει να είναι εν ενεργεία διαιτητές οι έμπειροι παλαίμαχοι διαιτητές, αλλά όχι μέλη Επιτροπών διαιτησίας ή εν ενεργεία παρατηρητές και ο τρίτος τεχνικός.

Ο ρόλος των χειριστών είναι να ειδοποιούν τον διαιτητή όταν υπάρχει αμφιβολία, στις κάτωθι 4 περιπτώσεις προς διόρθωση αποφάσεων για ξεκάθαρα λάθη ή περιπτώσεις που διέλαθαν της προσοχής της διαιτητικής ομάδας:
– Αν μετράει ή όχι ένα γκολ
– Στις περιπτώσεις καταλογισμού ή μη καταλογισμού πέναλτι
– Υπόδειξη απευθείας κόκκινης κάρτας
– Υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη

Ο κ. Ελερέι υπογράμμισε ότι η απόφαση των αρμοδίων οργάνων αφορά μόνον αυτές τις περιπτώσεις, καθώς κρίθηκε ότι σε άλλες αμφισβητούμενες φάσεις η διακοπή θα ήταν μεγαλύτερη και θα επηρέαζε αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα. «Δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα χρειαστεί, δεν υπάρχει χρονικό όριο, σημασία έχει να πάρει τη σωστή απόφαση. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όχι με ένα, αλλά 3 ή και 4 διλήμματα, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την τελική απόφαση. Όμως η ως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι διακοπές δεν είναι μεγάλης διάρκειας και δεν επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Ελερέι ανέφερε: «Η χρήση του VAR μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, καθώς αυτοί ηρεμούν μόλις ο διαιτητής κάνει το σχετικό σήμα ότι θα συμβουλευτεί το video, μειώνει την αμφισβήτηση των αποφάσεων και έχει παρατηρηθεί μείωση κατά 25% σε κάρτες λόγω διαμαρτυρίας. Επίσης, έχουν ελαττωθεί οι περιπτώσεις simulation (θέατρο) σε περιπτώσεις πέναλτι.

Η ως τώρα εφαρμογή του έχει καταδείξει τη σημασία του ως προς τις δύσκολες φάσεις πέναλτι, κυρίως το αν η μπάλα βρήκε σε χέρι ή στο στήθος και στον καταλογισμό των γκολ. Το VAR δεν θα καταργήσει όλα τα διαιτητικά λάθη, όμως θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων των διαιτητών και καλύτερα πρωταθλήματα»”.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:



Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γ' Εθνική

Η Λαμία θέλει το 4×4, τα Τρίκαλα ψάχνουν τη μεγάλη έκπληξη

paslamia-giotis

Η αγωνιστική δράση επιστρέφει στη Λαμία, όπου σήμερα  (12/10, 16:00) ο τοπικός ΠΑΣ Λαμία υποδέχεται τον Α.Ο. Τρίκαλα στο ΔΑΚ “Αθανάσιος Διάκος”, σε ένα παιχνίδι με ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής.

Οι “κυανόλευκοι” του Λάκη Παπανικολάου, μετά το ρεπό της προηγούμενης αγωνιστικής, θέλουν να δώσουν συνέχεια στο εντυπωσιακό ξεκίνημά τους. Μετρώντας τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς (9 βαθμοί, 9-5 γκολ), η Λαμία δείχνει συνέπεια, αυτοπεποίθηση και ξεκάθαρη πρόθεση να διατηρηθεί στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Α.Ο. Τρίκαλα φτάνει στη Φθιώτιδα με ανεβασμένη ψυχολογία. Οι Θεσσαλοί προέρχονται από σημαντική εντός έδρας νίκη επί της Α.Ε. Λευκίμμης (2-0), αποτέλεσμα που τους έφερε στους 4 βαθμούς σε τρεις αναμετρήσεις (3-2 γκολ). Η ομάδα του Nίκου Θεοδοσιάδη δείχνει να βρίσκει ρυθμό και θα επιδιώξει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα τη φέρει πιο κοντά στις πρώτες θέσεις.

Βαθμολογία (πριν την 5η αγωνιστική):

2η Λαμία: 3 αγώνες – 9 βαθμοί (9-5 γκολ)

8ος Α.Ο. Τρίκαλα: 3 αγώνες – 4 βαθμοί (3-2 γκολ)

Το παιχνίδι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Λαμία θέλει να παραμείνει στο κυνήγι του πρωτοπόρου Αστέρα Σταυρού, ενώ τα Τρίκαλα αναζητούν ένα αποτέλεσμα που θα τους δώσει ώθηση τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά.

ΠΑΣ Λαμία: Πλούσια η προϊστορία με τον ΑΟ Τρικάλων

Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα κυανόλευκα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθήστε το lamiara.gr στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

Περισσότερα

STAY SOCIAL – STAY LAMIARA.GR

homadamou

Δημοφιλή